Kad bi u jednoj zemlji svi muškarci bili vojnici, ne bi uopće bilo radnika. Godine 1943. Hitler je trebao mnogo stranih radnika za svoje tvornice oružja. Tad je dao mnogo mladih ljudi iz zaposjednutih zemalja dovući u Njemačku. Vojna je komanda prisilno te ljude smjestila u jedan kvart na stanovanje.

Neki 17-godišnji Nizozemac po imenu Peter van Woerden pripovijeda kako je kod jednog takvog prepada dospio k svojoj obitelji.

Moju je sestru posebno zabrinjavao jedan problem. Što će odgovoriti vojnicima ako jednom dođu u njihovu kuću i zatraže njezinu braću, a ona su skrivena u kući? Hoće li reći istinu? Ili će neprijatelja prevariti lažju da bi nas spasila? U tome nismo svi bili jednodušni. Majka je redovito sjedila bez riječi i čekala rezultat našeg raspravljanja. Tad bi uvijek odgovarala: “Poštenje je uvijek najveća lukavost. Pošteni budite, a to sigurno možete biti, da bi uz vas stajao vaš Gospodin.”

I to se nakon nekoliko dana dogodilo. Mlada je sestra upravo čistila spavaće sobe na katu. Kad je otvorila prozor da otrese prašinu s krpe, opazi kako vojnici idu u susjedstvu od kuće do kuće. Uzbuđena dotrči i gotovo mi padne u naručje: “Peter, brzo, sakrij se! Tu su!”

Mi smo ispod poda u našoj kuhinji izgradili sklonište. I moja sestra Cocky drhtavim rukama na polovicu povuče gore zaslon u skloništu te vrlo pažljivo ponovno stavi daske na njihovo mjesto i sve pokrije malim tepihom. Na to stavi stol koji je bio prekriven velikim dugim stolnjakom.

Tad sam i ja začuo udaranje teških okovanih čizama nad sobom. Srce mi je tako jako udaralo da sam pomislio da će se ono čuti i odati me. Čuo sam kako neki muški glas na lošem nizozemskom jeziku pita: “Ima li u kući mladih muškaraca?”

Bilo je to upravo ono pitanje, o čijem se odgovoru nismo mogli nikako složiti. Što će uraditi Cocky? Hoće li reći istinu – a to znači moje uhićenje. A odgovor ne bi bila laž!

“Gospode, podaj joj mudrosti!” molio sam.

“Ima li mladića u kući, da ili ne?” ponovio je vojnik.

“Ima, gospodine”, čuo sam jasan djevojački glas, “dolje pod stolom.”

Bijesan, vojnik podigne prekrivač stola i pogled pod stol. Ništa!

Istog trenutka Cocky prasne u vrlo glasan smijeh.

Muškarcu sve lice pocrveni jer se je dao prevariti od jedne nedorasle djevojčice i srdit prekine traženje.

Preuzeto iz knjige Pierrea Lefevrea “Učiti od života”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal www.bitno.net.

Bitno.net