Rosario Livatino, sicilijanski sudac i tužitelj kojeg je 1990. ubila mafija, proglašen je u nedjelju 9. svibnja blaženim u gradu Agrigentu na jugozapadu Sicilije.

Svečanu svetu misu tim povodom održao je pročelnik Kongregacije za kauze svetaca, kardinal Marcello Semeraro.

„Livatino je bio svjedok pravednosti Kraljevstva Božjeg. Dok je Livatino junak države i zakona, također je i mučenik Kristov“, rekao je Semeraro u svojoj homiliji.

Vatikanski kardinal pročitao je i deklaraciju o beatifikaciji koju je napisao papa Franjo: „Dopuštamo da se slugu Božjeg Rosarija Livatina, laika i mučenika koji je bio vjerodostojan svjedok evanđelja u službi pravde, odsad može nazivati blaženim.“ Spomendan novog blaženika slavit će se 29. listopada.

Na svetoj misi beatifikacije čašćena je relikvija blaženog Livatina. Riječ je o majici natopljenoj krvlju na dan kada je talijanski sudac ubijen.

Livatinova majica natopljena krvlju Foto: Snimka zaslona

Papa Franjo se Livatina spomenuo i na jučerašnjem Angelusu.

„U Agrigentu je danas proglašen blaženim Rosario Angelo Livatino, mučenik pravde i vjere. Služeći zajednici kao čestit i pošten sudac, koji se nikada nije dao podmititi, trudio se suditi ne zato da kazni, nego zato da oslobodi.

Njegov ga je rad uvijek stavljao ‘pod Božju zaštitu’; zato je postao svjedokom Evanđelja do svoje herojske smrti. Neka njegov primjer bude za sve, posebno za suce, poticaj da budu odani branitelji zakonitosti i slobode. Pljesak novom blaženiku!“, rekao je Sveti Otac.

Rosario Livatino je deset godina radio u gradu Agrigentu kao tužitelj i suočio se s onime što su Talijani zvali „Tangentopoli“ („Mitograd“), odnosno korumpiranim sustavom mafijaškog podmićivanja. Na dan svoje smrti vozio se automobilom prema sudu. U jednom je trenutku u njegov automobil udarilo drugo vozilo i odbacilo ga s ceste. Sudac je izašao iz automobila i potrčao prema polju, ali su mu mafijaši zapucali u leđa te ga ubili s više hitaca. Nakon smrti na njegovom je radnom stolu pronađena Biblija prepuna zapisa. Na tom je istom stolu uvijek držao raspelo.

Papa Ivan Pavao II. tijekom svojeg pastoralnog posjeta Siciliji nazvao ga je „mučenikom pravde te posredno i vjere“.