Izvješće o postupanju u slučajevima zlostavljanja u njemačkoj nadbiskupiji München i Freising, koje je objavljeno u siječnju ove godine, koštalo je oko 1,45 milijuna eura. CNA-ov partner za vijesti na njemačkom jeziku (CNA Deutsch) piše kako to predstavlja više nego dvostruki iznos od onoga koliko je istoj odvjetničkoj tvrtki Kölnska nadbiskupija platila za slično izvješće.

Glasnogovornik münchenske nadbiskupije izjavio je 19. svibnja kako je rad na izradi studije odvjetničke tvrtke Westpfahl Spilker Wastl trajao gotovo dvije godine. „Osim toga, pojavili su se dodatni troškovi za objavljivanje, posebice za pripremu, organizaciju konferencije za medije te uključivanje drugih stručnjaka od strane odvjetničkog ureda“, izjavio je glasnogovornik.

Izvješće, koje je sastavio odvjetnički ured Westpfahl Spilker Wastl, bavi se seksualnim zlostavljanjem u spomenutoj nadbiskupiji od 1945. do 2019. U njemu je papa emeritus Benedikt XVI. optužen je da je propustio djelovati u slučajevima zlostavljanja maloljetnika od strane svećenika dok je upravljao nadbiskupijom München i Freising.

Uz Josepha Ratzingera, koji je Münchenom i Freisingom upravljao od 1977. do 1982., optužen je i kardinal te sadašnji münchenski nadbiskup Reinhard Marx.

Izvještaj je identificirao najmanje 497 žrtava zlostavljanja, ali istražitelji tvrde da je prava brojke vjerojatno veća. Od ukupnog broja žrtava 247 su osobe muškog spola, 182 ženskog, a kod 68 žrtava spol nije poznat. Također, identificirano je 235 navodnih počinitelja zlodjela, od kojih su 173 svećenici.

Kölnska nadbiskupija platila je 757.500 eura za početno izvješće Westpfahla Spilker Wastla. To izvješće je kardinal Rainer Maria Woelki, koji je vodio nadbiskupiju od 2014. godine, odbio objaviti. Nakon što su odvjetnici, koji su savjetovali nadbiskupiju, izrazili zabrinutost zbog “metodoloških nedostataka” u studiji, Woelki je zadužio stručnjaka za kazneno pravo iz Kölna, profesora Björna Gerckea, da napiše novo izvješće. Ono je koštalo 516.200 eura i sastojalo se od 800 stranica. Objavljeno je u ožujku 2021. godine i pokrivalo je razdoblje od 1975. do 2018. godine.