Njemački kardinal Rainer Maria Woelki pozdravio je današnju objavu dugoočekivanog izvještaja o suočavanju Crkve sa slučajevima seksualnog zlostavljanja u nadbiskupiji Köln, javlja CNA. U razgovoru za CNA Deutsch kardinal Woelki je izjavio kako je objavljivanje neovisnog izvještaja „donijelo jasniji pogled na prošlost“. „Istodobno me rastužuje i pogađa ono što smo utvrdili“, dodao je.

Kardinal Woelki, koji nadbiskupiju Köln vodi od 2014. godine, suočava se s pozivima na ostavku, ali i oštrim kritikama svećenika i katoličkih udruženja, nakon što je njegova nadbiskupija odbila objaviti još jedno ranije izvješće o seksualnim zlostavljanjima. Radi se o izvješću koje je sastavila münchenska odvjetnička tvrtka Westphal Spilker Wastl.

Naime, nadbiskupija je u prosincu 2018. godine od münchenske odvjetničke tvrtke Westphal Spilker Wastl naručila ispitivanje relevantnih dosjea od 1975. godine do danas kako bi utvrdila „osobne, sustavne ili strukturne nedostatke koji su u prošlosti bili odgovorni za slučajeve zataškavanja ili nedosljednog kažnjavanja seksualnog zlostavljanja“.

Međutim, nakon što su odvjetnici, koji su savjetovali nadbiskupiju, izrazili zabrinutost „zbog metodoloških nedostataka u studiji”, kardinal Woelki je zadužio stručnjaka za kazneno pravo, profesora Björna Gerckea, za sastavljanje novog izvješća. To izvješće je danas napokon predstavljeno u Kölnu. Ono sadrži oko 800 stranica i obuhvaća razdoblje od 1975. do 2018.  U njemu su detaljno istražena 236 sumnjiva slučaja kako bi se utvrdili propusti i kršenja zakona, ali i imena odgovornih osoba.

Woelki je za CNA Deutsch izjavio kako nije vidio izvještaj prije njegove objave. „Najprije ću pročitati svih 800 stranica u izvještaju. U sljedećih nekoliko dana planiram obaviti brojne razgovore s mojim suradnicima i s onima na odgovornim pozicijama, kako bih 23. ožujka najavio moguće kadrovske ili organizacijske promjene“. Dodao je kako ovaj izvještaj ne predstavlja “zaključak njihova rada, nego polazište za daljnja postupanja“.

Kardinal je naglasio: “Naišli smo na sustav koji se odlikuje nedostatkom odgovornosti, nedostatkom pravne jasnoće, nedostatkom kontrole i nedostatkom transparentnosti, koji je u svakom slučaju pogodovao tajnosti i u koji su bile uključene mnoge strane, uključujući one izvan nadbiskupije u Kölnu“.

Najavio je kako će, kao prvi korak, „privremeno osloboditi dužnosti“ pomoćnog biskupa u Kolnu i bivšeg generalnog vikara Dominikusa Schwaderlappa te zaposlenika u nadbiskupiji Güntera Assenmachera. Sljedeću konferenciju za tisak zakazao je za 23. ožujka kada će detaljnije komentirati izvještaj te najaviti eventualne sankcije.

Za CNA Deutch je također izjavio kako razumije bijes zbog reakcije nadbiskupije na slučajeve zlostavljanja, ali i njegove odluke da se ne objavi prvo izvješće te izrazio žaljenje zbog dodatne boli koju je nadbiskupija nanijela žrtvama. „Nažalost, nismo imali alternativu odluci o traženju drugog stručnog mišljenja, jer nam je bila potrebna metodološki čista i održiva osnova kako bismo jasno prepoznali organizacijske odgovornosti u našoj crkvi te kako bismo mogli spriječiti ponavljanje istih pogrešaka u budućnosti“, zaključio je.

Inače, Der Spiegel piše kako se u izvještaju kao odgovorne osobe navode hamburški nadbiskup Stefan Heße i kardinal Joachim Meisner. Nadbiskup Heße odlučno negira da je kriv, dok je kardinal Meisner preminuo 2017. godine. Der Spiegel također piše kako se u konačnom dokumentu spominje povreda dužnosti, odnosno prikrivanje, kao krivnja još nekoliko klerika tamošnje katoličke crkve na nižim razinama.