ZBUNJUJUĆ ISTUP

Nadbiskup Paglia ustvrdio da je talijanski zakon o pobačaju ‘stup društva’, Papinska akademija: Izjava je izvučena iz konteksta

Ako izjava doista i jest izvučena iz konteksta, zašto se predsjednik Papinske akademije za život nije pozabavio središnjim problemom pobačaja, onim po kojemu i akademija na čijemu je čelu nosi ime?

Matija Štahan/CNA
Foto: Fotos Presidencia El Salvador/Flickr/WIkimedia Commons

Foto: Fotos Presidencia El Salvador/Flickr/WIkimedia Commons

Papinska akademija za život u ponedjeljak je pojasnila izjave svojeg predsjednika, nadbiskupa Vincenza Paglije, koji je na talijanskoj televiziji ustvrdio kako je talijanski zakon o pobačaju iz 1978. godine “stup društva”.

U izjavi za Catholic News Agency, glasnogovornik Papinske akademije za život priopćio je kako su riječi nadbiskupa Paglije izvađene iz konteksta.

“U izjavi se nije namjeravalo donijeti vrijednosni sud o zakonu, nego ustvrditi kako je danas praktički nemoguće poništiti Zakon 194, budući da je on sada strukturalnim dijelom relevantnog zakonodavstva”, istaknuo je Fabrizio Mastrofini te dodao kako se “o kvaliteti tog stupa” može “mnogo toga reći”.

U intervjuu za program Rai Tre, Paglia je rekao: “Vjerujem kako je Zakon 194 sada već stup našega društva”.

Zakon 194, donesen 1978. godine, legalizirao je pobačaj u prvih 90 dana trudnoće bez povoda, a nakon tog roka uz liječničku potvrdu.

Paglijine riječi izazvale su mnogobrojne kritike. Jedan komentator je za web-stranicu La Nuova Bussola Quotidiana napisao: “Dotaknuli smo dno. Na točki smo bez povratka, na nultoj raziini morala, vjere, razuma i dosljednosti. Imamo predsjednika akademije osnovane za zaštitu života koji štiti zakon koji uništava život”.

“Ne razumijemo kako se zakon koji guši one koji se ne mogu braniti i nevine ljudske živote može nazvati ‘stupom’ društva”, rekao je aktivist talijanske organizacije Pro Vita & Famiglia Jacob Coghe.

Iako je krajnje neobično da visoki katolički prelat daje izjavu o pobačaju kojoj “nije namjera donijeti vrijednosni sud” o zakonu koji ga omogućava, glasnogovornik Papinske akademije za život je u svojem priopćenju Pagliju nastojao obraniti primjedbom kako se u intervjuu osvrnuo na onaj aspekt pobačaja vezan uz majčinstvo.

“Nadbiskup Paglia u istom je intervjuu snažno naglasio hitnu potrebu za promicanjem dijela zakona posvećenog zaštiti i promicanju majčinstva”, stoji u priopćenju Akademije za život.

Ili, kako je Paglia rekao u svojemu televizijskom nastupu: “Volio bih vidjeti veći naglasak na aspektu o kojemu se gotovo i ne govori, to jest o pravu na majčinstvo, kako bi naša zemlja rasla, nasuprot drami generacijske neravnoteže koja je prilično dramatična”.

No zašto se predsjednik Papinske akademije za život nije pozabavio središnjim problemom pobačaja, onim po kojemu i akademija na čijemu je čelu nosi ime, i posvetio važnom, ali za moralnu prosudbu pobačaja sporednom pitanju demografske krize?

Na ovo pitanje mogući su različiti odgovori. No vrijedi zamijetiti kako u Paglijinu djelovanju – iako se, kako navodi Mastrofini, uvijek zalagao za pravo na život od začeća do naravne smrti – već neko vrijeme postoji obrazac činjenja temeljnog problema pobačaja sporednim za Papinsku akademiju za život.

U studenom 2016. godine, Papinska akademija za život tako je došla na udar kritika jer je Paglia uklonio zahtjev prema kojemu njezini članovi moraju potpisati izjavu u kojoj se obvezuju na obranu života u skladu s crkvenim naukom.

Uz nedavne kontroverze oko njezina poimanja kontracepcije, Papinska akademija za život sada je reaktualizirala i kontroverze oko vlastita pogleda na pobačaj.