Nakon što je Catholic Herald objavio (što je Bitno.net prenio) kako je Nigel Biggar, jedan od novih članova Papinske akademije za život, javno podržao abortus do 18. tjedna trudnoće, isti medij otkrio je nove informacije koje pokazuju kako je još barem dvoje od 45 novih članova Akademije javno iznijelo stavove o životu suprotne onima koje naučava Katolička Crkva.

Radi se o židovskom rabinu i profesoru Avrahamu Steinbergu te ocu Mauriziju Chiodiju.

Naime, kako piše Catholic Herald, rabin Steinberg je 2008. za australski Radio National izjavio kako embrij “nema ljudski status” prije 40 dana starosti. Međutim, nakon 40 dana, prema njegovu mišljenju, nerođeno dijete ima “određeni status ljudskog bića, ali ne i puni status”.

Steinberg također smatra kako bi “povremeni pobačaj”, tj. razmatranje od slučaja do slučaja, “moglo biti dopušteno”, unatoč tome što židovski zakon zabranjuje abortus. Kao primjer naveo je majku koja se nalazi u takvom stupnju psihološke uznemirenosti koja bi joj mogla nanijeti ozbiljnu štetu, dodavši kako bi u tom slučaju “pobačaj mogao biti dopušten bez obzira na to što ga inače ne bi dopustili”.

Novi član Papinske akademije za život također podupire prenatalno testiranje kako bi se “izbjeglo rađanje bolesne djece”, nazvavši to “drugačijim tipom eugenike” od “rasne eugenike” koja je “strašna”.

“To bi se moglo gledati kao oblik eugenike koji bira zdravu djecu nauštrb nezdrave, ali ako o tome pažljivo promislite, ne radi se o zabranjenoj eugenici, jer mi želimo da ljudi budu zdravi i sretni te da ne pate. Međutim, jednom kada se ta djeca rode imaju jednaka prava (kao i ostali) i moramo ih poduprijeti.”

Rabin Steinberg također je podržao uništavanje embrija u korist eksperimenata nad matičnim stanicama, čemu se Katolička Crkva, a time bi trebala i Papinska akademija za život, također protivi.

Nakon profesora Biggara i spomenutog rabina, treći kontroverzni slučaj tiče se oca Maurizija Chiodija, koji je u svojim radovima propitivao stav Crkve o kontracepciji.

Kako je objavio talijanski Avvenire, otac Chiodi smatra kako “korištenje umjetne kontracepcije može biti moralno”, argumentirajući kako moralnost ne određuje metoda nego “savjest supružnika”. Spomenuto je u suprotnosti s enciklikom Pavla VI. Humanae Vitae koja naučava kako je kontracepcija “intrinzično zla” te na taj način neprihvatljiva.

Dan nakon što su ove informacije izašle na vidjelo talijanski list La Stampa objavio je intervju s nadbiskupom Vicenzom Pagliom, novim predsjednikom Papinske akademije za život, u kojem komentira imenovanje Nigela Biggara članom Akademije, istaknuvši pritom kako nije bio upoznat s njegovim stavovima o pobačaju.

Nadbiskup je istaknuo kako Biggarovi pogledi ne odražavaju njegovo mišljenje, a kamoli stav Akademije. Ipak, Paglia je stao u njegovu obranu poručivši kako je njegovo imenovanje preporučio anglikanski primas, nadbiskup Canterburyja Justin Welby te kako Biggar nikada nije objavio rad u kojem promiče svoje stavove o pobačaju. Također, nadbiskup je istaknuo kako je njegov akademski fokus usmjeren na pitanje eutanazije te kako u tom pogledu njeguje “stav koji se poklapa s katoličanstvom”.

Novi predsjednik Papinske akademije za život na kraju je istaknuo kako se stav te ustanove oko abortusa nikada neće promijeniti.

“Akademija je odlučna u obrani i promoviranju ljudskog života u svim njegovim razvojnim točkama i stanjima”, zaključio je nadbiskup Paglia.

U intervjuu nisu spomenuti slučajevi rabina Steinberga i oca Chiodija.

*Što je o abortusu govorio sveti papa Ivan Pavao II. pročitajte OVDJE.

*Stav Crkve o kontracepciji i njegovo obrazloženje možete pročitati OVDJE.

Tino Krvavica | Bitno.net