Kontroverze oko rada Papinske akademije za život ne prestaju.

Nakon što je vođenje akademijom preuzeo talijanski nadbiskup Vicenzo Paglia mnogi unutar pro-life zajednice kritizirali su njegove poteze poput promjene statuta te ukidanja mandata velikom broju članova – što su neki čak nazvali “čistkom” (optužbe koje nadbiskup Paglia oštro odbacuje).

Posljednja kontroverza vezana je uz imenovanje 45 novih članova akademije koje je imenovao papa Franjo. Naime, kako je prvi otkrio Catholic Herald, a prenijeli brojni katolički mediji, jedna od imenovanih osoba je i Nigel Biggar, profesor moralne i pastoralne teologije na Sveučilištu Oxford, koji je u jednoj debati podržao praksu pobačaja do 18. tjedna trudnoće.

Radi se o debati između australskog filozofa Petera Singera i Biggara koja je 2011. objavljena u magazinu Standpoint.

Dok je Singer, koji je 2014. sebe definirao kao hedonističkog utilitarista, argumentirao u korist legalnosti abortusa (pa čak i infanticida – ubijanja djece – u ograničenim okolnostima), Biggar je poručio kako “ta granica” treba biti puno “konzervativnija”.

Premda istaknuvši kako je svako ubojstvo “moralno opasan posao, čak i u ranoj fetalnoj fazi”, Biggar smatra kako bi granica za legalni abortus trebala biti 18. tjedan nakon začeća “što je približno najranije vrijeme u kojem postoji dokaz moždane aktivnosti te stoga svjesnosti”.

Novi član Papinske akademije za život također se složio sa Singerovim stajalištem kako “nije jasno da je ljudski fetus isto što i odrasla osoba ili zrelo ljudsko biće te da stoga zaslužuje jednak tretman”.

Nije poznato je li Biggar u međuvremenu promijenio stavove.

S druge strane, među 45 novih članova Papinske akademije za život imenovane su i osobe koje je američki Crux nazvao “prvacima pro-life cilja”, poput kardinala Willema Eijka, Carla Andersona – vrhovnog viteza Kolumbovih vitezova, nadbiskupa Anthonyja Fishera te Johna Haasa, predsjednika Nacionalnog katoličkog bioetičkog centra u SAD-u.

Tino Krvavica | Bitno.net