franjo-i-benedikt

Njemački nadbiskup Georg Gänswein, prefekt Papinskog doma i istodobni osobni tajnik pape emeritusa Benedikta XVI., ponovno je progovorio o odnosima između dvojice papa s kojima blisko surađuje i rekao kako između njih nema razlika kada je u pitanju problematika pričešćivanja razvedenih, pa ponovno vjenčanih vjernika.

“Mislim da se stvaraju neke umjetne podjele koje ne postoje. Papa je čuvar nauka Crkve, ali ujedno i njezin prvi pastoralac. Nauk i pastoral nisu u suprotnosti, oni djeluju kao blizanci. Apsurdno je pomisliti da su Papine doktrinarne postavke u suprotnosti s onima njegova prethodnika. Jedno je naglašavati neke pastoralne napore jače jer to situacija zahtijeva, a sasvim je nešto drugo mijenjati doktrinu”, rekao je Nijemac kojeg mediji često pitaju o usporedbama između dvojice papa (vidi OVDJE i OVDJE).

Gänswein je također demantirao tvrdnje nekih medija po kojima su biskupi na nedavno okončanoj Sinodi o obitelji tražili od pape emeritusa da “intervenira”.

“Izmišljotina”, rekao je nadbiskup.

Komentirao je i nedavno Papino obraćanje članovima Rimske kurije u kojem je ovaj naveo grijehe koji mogu mučiti njih, kao i sve druge pripadnike takvih administrativnih mehanizama. Nijemac tvrdi kako je taj istup ostavio dojam loših odnosa između Pape i članova kurije, što nema veze sa stvarnošću.

Reakcija članova kurije, rekao je, varirala je od “iznenađenja do šoka i nerazumijevanja” Papinim porukama.

G. An. | Bitno.net