Foto: Rosikon PressIsusova trnova kruna koja je prošle godine spašena tijekom požara koji je zahvatio katedralu Notre-Dame bit će izložena za čašćenje na Veliki petak u obredu koji će biti prenošen uživo.

Molitvu u kojoj će biti ujedinjeni brojni vjernici predvodit će nadbiskup Pariza Michel Aupetit.

Tijekom jučerašnje online medijske konferencije nadbiskup Aupetit je rekao kako ne vidi “nikakvo značenje u požaru koji je zahvatio katedralu ili COVID-19 epidemiji”, ali i kako je uvjeren “da Bog može izvući mnogo veće dobro iz nevolje koja nas pogađa”, rekao je nadbiskup.

Molitva pred Isusovom krunom bit će prenošena upravo iz katedrale Notre-Dame s početkom u 11:30, a trajat će do 12:30. Prema pisanju Cruxa prenosit će ga francuske televizije BFM TV i KTO.

Nadbiskupu Aupetitu koji će predvoditi obred pridružit će se rektor Notre-Damea, mons. Patrick Chauvet i pomoćni biskup Pariza Denis Jachiet.

Tijekom meditacije pred jednom od najznamenitijih relikvija, tekstove Charlesa Péguya, Paula Claudela, i sv. Terezije iz Kolkate čitat će francuski glumci Philippe Torreton i Judith Chemla, uz pratnju violinista Renauda Capuçona.

Aupetit je rekao kako je prvotno planirao organizirati procesiju s relikvijom ulicama Pariza, ali da to više nije moguće zbog strogih mjera koje su na snazi u Francuskoj.

S oko 100 000 oboljelih i više od 9000 preminulih, Francuska je jedna od zemalja koje su najpogođenije pandemijom koronavirusa.

Dodajmo kako će na Veliki četvrtak nadbiskup Pariza u podne blagosloviti grad Presvetim Sakramentom s bazilike Presvetog Srca na Montmartreu koja gleda na grad.

Ivo Džeba | Bitno.net