Jean-Marc Fournier, koji obnaša službu kapelana pariške vatrogasne brigade, prometnuo se u heroja stravičnog požara prilikom kojega je teško oštećena pariška katedrala Notre-Dame. Otac Fournier je inzistirao da uđe u katedralu kako bi vatrogasce doveo do kripte i kovčega s relikvijom Trnove krune, ali i spasio Presveti oltarski sakrament, donosi Aleteia.

Inače, ovaj svećenik je postao poznat nakon što se 2015. godine, neposredno nakon terorističkog napada na kub Bataclan, brinuo o ozlijeđenima. Također je određeno vrijeme služio u Afganistanu. Svećenik je član Svećeničkog bratstva svetog Petra (FSSP). Mediji prenose kako je otac Fournier blagoslovio crkvu Presvetim sakramentom prije nego što je pobjegao.

“Nisam htio jednostavno otići s Isusom: iskoristio sam priliku kako bih katedralu blagoslovio Presvetim sakramentom“, izjavio je za katoličku televiziju KTO. Inače, ova televizija je snimila posljednju molitvu u katedrali koja je završila u Veliki ponedjeljak netom prije početka požara.

Hrabri svećenik je pred televizijskim kamerama otkrio kako je, čim se pojavio ispred goruće katedrale, znao što mu je činiti: spasiti najvrjedniju relikviju te Isusa koji se nalazi u Presvetom oltarskom sakramentu. “Dok sam ulazio u katedralu osjetilo se malo dima, ali nije bilo vruće. Međutim, dobili smo viziju kako bi mogao izgledati pakao: poput slapova vatre koji se slijevaju s otvora krova”, kaže.

Otac Fournier je objasnio kako je spašavanje Trnove krune predstavljalo poseban izazov jer se ona nalazila u sefu, pa je mnogo vremena izgubio pokušavajući doznati šifru. U trenutku kada mu je to napokon uspjelo, vatrogasci su već otvorili sef. Svećenik je nakon toga u pratnji vatrogasaca iznio relikviju iz crkve. U razgovoru također objašnjava zbog čega je, osim relikvije Trnove krune, odlučio spasiti i Presveti oltarski sakrament.

„Svi znamo kako je Isusova trnova kruna apsolutno jedinstvena i izvanredna relikvija. Međutim, Presveti sakrament je naš Gospodin, koji je stvarno prisutan tijelom, dušom, božanstvom i kao čovjek. Mislim da razumijete koliko je teško gledati nekoga ljubljenoga kako stradava u plamenu. Mi vatrogasci nerijetko susrećemo žrtve požara i znamo koje su posljedice… Zbog toga sam iznad svega nastojao sačuvati stvarnu prisutnost našeg Gospodina Isusa Krista”, objasnio je.

Stravičan požar, koji je planuo na samom početku Velikog tjedna, nazvao je “malom korizmom”. Podsjetio je kako katolici započinju korizmu posipanjem pepela i riječima: „Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah vratiti.”

“Bilo je baš poput male korizme: pepeo, katedrala se pretvarala u pepeo, ali ne kako bi nestala zauvijek, nego kako bi, baš kao i kršćani, nakon Kristova uskrsnuća bila ponovno rođena, još ljepša i jača”, zaključuje hrabri svećenik.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net