Biskupija Malaybalay izdala je 25. siječnja izjavu u kojoj izražavaju tugu zbog smrti 42-godišnjega svećenika Renea Bayanga Regalada, prenosi Nedjelja.ba.

„Biskupija Malaybalay sa svojim svećenstvom, redovništvom i vjernicima laicima, posebno obitelj Regalado iz župe San Jose, Sinayawan, Valencia, duboko je pogođena i rastužena viješću o preranom prelasku u vječni život jednog svog prezbitera, vlč. Renea B. Regalada“, navodi se u izjavi.

Tijelo svećenika nađeno je na putu blizu karmelićanskoga samostana Malaybalay u selu Patpat. Svećenik iz samostana pozvao je policiju kada je čuo pucnjeve u nedjelju 24. siječnja oko 19:30 h.

Policija je vlč. Regalada pronašla s natučenim lijevim okom, višestrukim prostrijelnim ranama na glavi dok mu je lijeva ruka bila vezana bijelom vezicom.

Nakon obdukcije, tijelo ubijenoga bit će izloženo u katedrali Sv. Isidora Labradora, a zatim pokopano na katoličkom groblju Malaybalay. Datum ukopa odredit će obitelj i biskupija.

Prema navodima lokalnih medija, policija je kazala kako bi potencijalni motiv napada mogla biti osveta za svećenikov aktivizam ili navodni slučaj silovanja.

Vlč. Regalado 2020. bio je optužen za silovanje dok je služio kao župnik u Lali, Lanao del Norte. Nakon što je platio jamčevinu u prosincu vratio se u samostan gdje je boravio sve do svoje smrti.

Policija je također ukazala na aktivizam svećenika protiv nezakonitih sječa i zalaganje za prava poljoprivrednika. Vlč. Regalado je putem blogova podržavao inicijative poput one za organsko poljoprivredno gospodarstvo.

Prijatelji ubijenoga kazali su da su ga posljednji put vidjeli kad je otišao po svoju biciklističku kacigu u drugo sjemenište udaljeno manje od deset kilometara. Vlč. Virgilio Delfin, službeni glasnogovornik biskupije Malaybalay, kazao je da je Regalado od prosinca primao prijetnje smrću.

Dodao je da je ubijeni svećenik aktivno služio zajednici, posebice pjevanjem u župi te napomenuo kako nije imao neprijatelja u zajednici.

„Kao svećenik, njegov je posao bio služiti“, istaknuo je vlč. Delfin te poručio: „Pomozite nam pronaći pravdu, ne samo za svećenika već i za obitelj koja tuguje zbog svog gubitka.“

Ubojstva svećenika nisu nezabilježena pojava na Filipinima. Godine 2018. u razmaku od nekoliko mjeseci ubijeno je troje svećenika. Država je zbog toga omogućila svećenicima nošenje oružja no Filipinska biskupska konferencija je odbila taj prijedlog.

“Naoružati svećenike nije rješenje za napade na njih. Svećenici, kao i drugi građani, trebaju biti pod zaštitom države, nitko ne treba vidjeti neprijatelja u njima”, poručili su filipinski biskupi.