Otac Richmond Nilo, svećenik biskupije Cabanatuan, ubijen je u nedjelju dok se pripremao slaviti misu, objavila je tamošnja biskupska konferencija.

Otac Nilo ubijen je u kapeli Gospe Snježne u filipinskom gradu Zaragozi, provincija Nueva Ecija. Dva neidentificirana napadača pogodila su ga s četiri hica kroz prozor dok je stajao iza oltara pripremajući se za nedjeljnu misu.

Filipinska biskupska konferencija osudila je zločin u priopćenju, upozorivši pritom kako je ovo već treće ubojstvo svećenika u samo nekoliko mjeseci u toj zemlji.

Tako je krajem prosinca 2017. o. Marcelito Paez upucan u gradu Jaenu. Isto se dogodilo i svećeniku Marku Venturi koji je ubijen krajem travnja u filipinskoj provinciji Cayafan. Također, prošlog je tjedna napadnut još jedan svećenik koji je, srećom, napad preživio.

Ubojstvo oca Nila dogodilo se nakon što su neki filipinski biskupi odbili mogućnost da svećenici nose oružje, što im, kao i liječnicima, odvjetnicima i novinarima, omogućuje tamošnji zakon iz 2014.

“Naoružati svećenike nije rješenje za napade na njih. Svećenici, kao i drugi građani, trebaju biti pod zaštitom države, nitko ne treba vidjeti neprijatelja u njima”, izjavio je tajnik Konferencije o. Jerome Secillano, dok je biskup Cubaoa Honesto Ongtioco rekao da je “poziv i uloga svećenika drugačija nego u drugih ljudi”.

“Naša sigurnost je u onome što radimo, kako djelujemo i živimo među drugim ljudima”, zaključio je Ongtioco.

Tino Krvavica | Bitno.net