Filipinska biskupska konferencija odbila je prijedlog da svećenici u toj državi nose oružje, prijedlog koji se mogao čuti nakon što su u šest mjeseci napadnuta čak tri katolička svećenika u toj zemlji.

Na Filipinima je 2014. proglašen zakon koji omogućuje pojedinim profesijama da nose oružje na ulici. Među tim profesijama, osim novinara, odvjetnika i liječnica su i svećenici. Sada se čuju glasovi kako bi svećenici trebali iskoristiti taj zakon i nositi oružje, nakon što je zabilježen sve veći broj napada na njih. Biskupi, međutim, odbijaju te prijedloge.

“Naoružati svećenike nije rješenje za napade na njih. Svećenici, kao i drugi građani, trebaju biti pod zaštitom države, nitko ne treba vidjeti neprijatelja i njima”, rekao je tajnik Konferencije o. Jerome Secillano, dok je biskup Cubaoa Honesto Ongtioco rekao da je “poziv i uloga svećenika drugačija nego u drugih ljudi”.

“Naša sigurnost je u onome što radimo, kako djelujemo i živimo među drugim ljudima”, rekao je Ongitoco.

Krajem prosinca o. Marcelito Paez upucan je u gradu Jaenu. Nakon toga, mladi katolički svećenik Mark Ventura ubijen je krajem travnja u filipinskoj provinciji Cayafan. Prošli je tjedan napadnut o. Rey Urmeneta, koji je na službi u gradu Calambi. Napala su ga dvojica naoružanih muškaraca, ali je preživio napad.

Filipini trenutačno prolaze kroz nestabilno razdoblje nakon što je na jugu otočke zemlje uvedeno izvanredno stanje nakon napada terorističke organizacije ISIL. Predsjednik Rodrigo Duterte nedavno je izjavio kako razmišlja izvanredno stanje uvesti za cijelu državu.

Bitno.net