I dok su milijuni diljem svijeta u miru obilježavali Veliki tjedan i Uskrs, blagdan kada se spominjemo Kristova uskrsnuća koje i nama otvara vrata u novi život, mnogi kršćani ponovno su bili žrtve napada.

Na jugozapadu Pakistana, u pokrajini Balučistan, nepoznati napadači ubili su četvero kršćana, pripadnika lokalne kršćanske zajednice u Kveti, glavnom gradu te pokrajine.

Ubojice su presrele rikšu, ubivši hicima iz vatrenog oružja vozača i tročlanu obitelj koji su se vraćali s lokalne tržnice na Uskrsni ponedjeljak. Počinitelji su potom pobjegli na motociklu.

Kako javlja CNN, odgovornost za napad preuzela je teroristička organizacija ISIL koja je u priopćenju istaknula kako su njezini članovi obitelj “ubili hicima iz pištolja” te kako “sva slava pripada Alahu”.

Novo nasilje u Orissi

U susjednoj Indiji nepoznati su počinitelji u noći s Velike subote na Uskrs napali dvije župe u biskupiji Rourkela.

U selu Bihabandh zapaljena je prostorija uz sakristiju u kojoj se čuvaju sveti predmeti dok su u nekoliko kilometara udaljenoj župi Salangabahal napadači uzeli i razbili kipove Djevice Marije i Djeteta Isusa.

Biskup Kishor Kumar Kujur izjavio je kako se radi o “unaprijed smišljenom i isplaniranom napadu”.

“Oba incidenta dogodila su se usred noći, otprilike u isto vrijeme. Župe su međusobno udaljene 7-8 kilometara. Ovo je djelo iste skupine ljudi.”

Biskupija Rourkela nalazi se u saveznoj državi Orissa koja je 2008. bila poprište nezapamćenih zločina nad kršćanima koje su počinili hinduistički nacionalisti. Tom prilikom ubijeno je stotinjak kršćana (većina katolici), uništeno je 6500 kršćanskih domova i 395 crkvi dok je pred nasiljem pobjeglo dodatnih 56 000 ljudi.

Krvavi Veliki četvrtak

U jednoj od najopasnijih zemalja na svijetu, Salvadoru, na Veliki četvrtak ubijen je katolički svećenik Walter Osmir Vásquez, samo nekoliko sati nakon što je slavio 8. obljetnicu svećeničkog ređenja.

Nakon što je na Veliki četvrtak služio misu i uputio se na drugo slavlje, svećenika je presrela skupina naoružanih ljudi, opljačkala ga i ubila, posvjedočile su tri osobe koje su ga pratile. Motiv je ubojstva još nepoznat, a mjesne vlasti sumnjaju da su ubojstvo počinile kriminalne bande koje vladaju periferijama Salvadora. Po stopi od šezdeset ubojstava na sto tisuća stanovnika, to je najopasnija zemlja na svijetu, javlja Radio Vatikan.

Isti medij piše kako su svećenici često jedina nada stanovništvu koje živi na zapuštenom području gdje vladaju takozvane “bande maras”, tj. “mafija siromašnih”. Svećenicima se često obraćaju osobe koje ne mogu bandama platiti tražene iznose, ali i mladi koji odbijaju ući u bandu te majke mladića koji su postali članovi bande. Njihova prisutnost stoga smeta kriminalnim skupinama.

Kršćani su trenutačno najproganjanija vjerska skupina u svijetu. Prema izvješću organizacije Open Doors za 2017. godinu, čak 215 milijuna kršćana u pedeset zemalja koje se nalaze na ljestvici Open Doorsa izloženo je progonu, dok je njih 948 ubijeno u 2016. godini zbog svoje vjere.

Tino Krvavica | Bitno.net