kršćani najprogonjenija skupina na svijetu

„Tragična je činjenica da je preko 100 tisuća ljudi život izgubilo zbog svoje gorljive vjere u Krista u samo godinu dana, samo u 2016. godini“, rekla je Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu prilikom ovotjedne rasprave održane u Strasbourgu o slučajevima kršenja ljudskih prava, demokratskih načela i vladavine prava (članak 135. Poslovnika) u Azerbajdžanu, Pakistanu i Indoneziji.

Osvrnuvši se posebno na položaj branitelja ljudskih prava i smrtnu kaznu u Pakistanu koji je na četvrtom mjestu po progonu kršćana u svijetu, Petir je upozorila na stalni porast progona kršćana, kao i na broj zemalja u kojima se on događa. Također je rekla da vijesti o novim progonima sada dobivamo sa svih kontinenata, a već drugu godinu za redom, kršćani su najprogonjenija skupina na svijetu.

„Postoje države, koje se ne nalaze tako daleko od sigurnosti naših europskih domova, gdje je biti kršćanin najopasnija stvar na svijetu. Jedno od takvih mjesta je i Pakistan. Naime, Pakistan je prema Ustavu islamska država koja islam smatra načinom života i kaznenim zakonom predviđa smrt optuženih i osuđenih za blasfemiju što postaje oružje mnogih kako bi prstom uprli upravo u kršćane“, napomenula je Petir.

Poručila je kako su optužbe, kao i osude za blasfemiju najčešće arbitrarne i zlonamjerne, a posljedice tragične. Iskazala je zabrinutost jer će kršćani cijelog svijeta, a posebno Bliskog istoka biti u potpunosti istrijebljeni ukoliko udruženim snagama ne stanemo u njihovu obranu.

Treću godinu zaredom, progon kršćana diljem svijeta obara tužne rekorde. 215 milijuna kršćana diljem svijeta izloženo je progonu. Izvješće organizacije Open Doors za 2017. godinu otkriva kako je 215 milijuna kršćana u pedeset zemalja koje se nalaze na Open Doors ljestvici izloženo progonu, dok je njih 948 ubijeno u 2016. godini zbog njihove vjere. Kršćani su najpogođeniji sukobima na Bliskom istoku, gdje se njihov broj smanjio s 20% na svega 5%. Jugoistočna Azija je također žarište vjerskog progona.

Dobronamjernim političarima, sucima i vjerskim vođama u Pakistanu prijete skupine utemeljene na vehabizmu, koje ulaze u kalifatsku teologiju te prijete “nevjernicima”. Osobite su im mete kršćani. Radikalne političke grupe cvjetaju u Pakistanu i različite ih političke skupine koriste kao saveznike. Njihova moć mobiliziranja stotina tisuća mladih na ulice snažni je politički alat i poluga za provođenje političkih ciljeva, navodi se u Open Doors izvješću o stanju u Pakistanu.

Više o progonima kršćana u Pakistanu možete pročitati OVDJE.

Bitno.net