indija mučenici

Strašni zločini – koje su kršćani 2008. godine pretrpjeli u saveznoj državi Odisha na istoku Indije – pažljivo su isplanirale hinduističke nacionalističke skupine na najvišoj razini, rekao je u četvrtak medijima indijski novinar i borac za ljudska prava, Anto Akkara.

Tvrdi kako se masama manipuliralo te ih se poticalo na ubijanje. Zahvaljujući Akkarinoj istrazi „može se nanovo pisati povijest Kandhamala“, okruga savezne države Orissa gdje se dogodio najveći broj zločina.

Hinduistički nacionalisti su optužili kršćane za ubojstvo Swamija Saraswatija Laxmananande, koje se dogodilo 23. kolovoza 2008. godine. Usprkos činjenici da su odgovornost za napad preuzeli maoistički pobunjenici, ubojstvo je bilo povod za progon kršćana. Ipak, 2013. godine, sedam nedužnih kršćana – zbog navodnog  ubojstva hinduističkog vođe – osuđeno je na doživotni zatvor.

Predstavljajući svoju najnoviju knjigu naslovljenu: „Tko je ubio Swamija Laxmananandu?“, na tiskovnoj konferenciji 22. rujna u Bhubaneshwaru, glavnom gradu Orisse, Akkara je poručio kako je „sramotno za naciju i za pravosuđe to što je sedam kršćana osuđeno na zatvorsku kaznu, zbog zločina koji nisu počinili“. Novinar je osudu „bez ikakvih dokaza“ označio kao „lakrdiju od pravde“. Vrhovni sud tek treba odrediti ročište za žalbu, „ali navodna kršćanska zavjera protiv hindusa je potpuno neosnovana“, poručio je novinar.

Akkara je objasnio da je protukršćansko nasilje bilo orkestrirano kako bi hinduističkim nacionalističkim skupinama i BJP-u (Bharatiya Janata Party) omogućilo pobjedu na parlamentarnim izborima 2009. godine, a na kojima je na kraju, pobijedila stranka Indijskog nacionalnog kongresa. Akkara se također potužio da ni nakon osam godina Nacionalna komisija za ljudska prava nije dala nikakvu izjavu o događajima u Kandhamalu.

Na kraju je poručio kako je kazna za „sedam nedužnih kršćana mrlja na indijskom pravosuđu“ te da „događaji u Kandhamalu ostavljaju mrlju i na licu savezne države Orisse te indijskog sekularizma.“

Radio Vatikan | Bitno.net