Nekoliko dana nakon što je njegova objava postala viralna, Twitter je “privremeno blokirao” račun mjanmarskog kardinala Charlesa Maunga Boa.

U nedjelju, 28. veljače, nadbiskup Yangoona i predsjednik Federacije azijskih biskupskih konferencija objavio je fotografije katoličke redovnice kako kleči pred policijskim snagama u želji da spriječi nasilje nad prosvjednicima.

Tom prilikom napisao je: “Danas su diljem zemlje održani žestoki prosvjedi. Policija je hvatala, tukla i čak pucala u ljude. Očiju punih suza sestra Ann Nu Thawng preklinjala je i natjerala policiju da prestane hvatati prosvjednike. Oko sto prosvjednika uspjelo je pobjeći od policije zbog redovnice.”

Njegov Twitter profil bio je aktivan još u srijedu, 3. ožujka, kada je kardinal Bo usporedio stanje u mjanmarskim gradovima s poznatim prosvjedima na Tiananmenskom trgu u Pekingu.

Mjanmar već ima koncentracijski logor u državi Arakan. Danas, u skoro svim većim gradovima u zemlji, situacija podsjeća na Tiananmenski trg.”

Podsjećamo, radi se o studentskim demonstracijama koje su se od travnja do lipnja 1989. odvijale u kineskom glavnom gradu, a prekinute su žestokom vojnom reakcijom u kojoj je živote izgubilo nekoliko stotina prosvjednika.

Inače, tweet mjanmarskog kardinala prenijeli su brojni svjetski mediji poput CNN-a i Independenta. Pritom nije poznato je li to bio njegov posljednji tweet prije “blokade” niti je poznato točno vrijeme kada je račun suspendiran.

Ono što sigurno možemo potvrditi jest da račun nije bio aktivan u četvrtak, 4. ožujka, navečer. Službeni razlog blokade također nije poznat, niti koje je od Pravila Twittera kardinal Charles Maung Bo navodno prekršio.

Podsjećamo, Mjanmar je poprište višetjednih prosvjeda koji su izbili nakon što je tamošnja vojska 1. veljače izvela državni udar protiv civilne vlade. Pritom je uhitila čelnicu Mjanmara i dobitnicu Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi (75) te nekoliko drugih visokih dužnosnika vladajuće stranke.

Reuters javlja kako je u današnjim prosvjedima već ubijena jedna osoba, a posebno je krvavo bilo u srijedu kada je policija, prema izvješću UN-a, ubila 38 demonstranata.

Procjenjuje se da je u sukobima do sada stradalo više od 50 osoba, no aktivisti tvrde da je taj broj i veći.