Najavljeno uvođenje antikonverzijskih zakona u indijskoj saveznoj državi Karnataki protekloga vikenda izazvalo je prosvjede kršćana koje je podržao i nadbiskup Peter Machado, prenosi agencija Kathpress.

Unatoč epidemiološkim mjerama kršćani u Bangaloreu okupili su se pred katedralom Sv. Franje Ksaverskoga uz podršku nadbiskupa te milijunske metropole, koji upozorava da su svuda gdje je vladajuća hinduistička nacionalistička stranka BJP (Bharatiya Janata Party) zakonski zabranila takozvana prisilna obraćenja, učestaliji napadi na kršćane.

Vlasti u Karnataki, državi na jugozapadu Indije u kojoj živi 64 milijuna ljudi, od kojih više od milijun kršćana, predstavile su u nedjelju 5. prosinca nacrt antikonverzijskoga zakona koji bi već ovoga tjedna trebao biti usvojen u parlamentu. Izrazivši solidarnost s prosvjednicima, nadbiskup Machado poručio je da nije dano vrijeme ni mogućnost otvorene javne rasprave o zakonu, što bi bilo nužno u demokraciji kada je riječ o tako osjetljivim temama.

Nadbiskup je istaknuo kako su prvi zakoni protiv vjerskih obraćenja uvedeni u saveznoj državi Orrisi (Odisha) godine 1967. što je za posljedicu imalo veliko povećanje broja napada na kršćane od sedamdesetih godina protekloga stoljeća, u godini 2008. čak nalik pogromima.  Budući da je zakon ubrzo uveden i u druge indijske države, praktički bez otpora jer su kršćani u manjini, to zapravo opravdava nasilje nad kršćanima, upozorio je nadbiskup, koji smatra da se otkako je BJP došao na vlast tema prisilnih obraćenja „jako uveličava”.

Dodaje da su mnogi političari BJP-a i sami pohađali kršćanske škole i liječe se u bolnicama koje vode kršćani, a nitko od njih nije prisilno konvertiran. Stoga ocjenjuje da su novije tvrdnje vodećega BJP političara Goolihattija Shekhara o višestrukom umnažanju konverzija posljednjih godina potpuno neutemeljene, a ankete su pokazale da se prijelaz na kršćanstvo u Indiji ne događa iz prisile već iz osobnoga uvjerenja.

Nadbiskup nadalje primjećuje da bi se broj kršćana u zemlji povećao posljednjih godina kada bi tvrdnje vladajuće stranke bile istinite, no popis stanovništva pokazuje upravo suprotno: udio kršćana u stanovništvu godine 2001. bio je 2,34 posto, a 2011. g. 2,3 posto; u Karnataki je s 1,91 pao na 1,87 posto.

U studenome je Zaklada papinskog prava „Pomoć Crkvi u nevolji” (Kirche in Not) upozorila na jačanje diskriminacije i nasilja protiv kršćana u Indiji uslijed intenziviranja kampanje nacionalističkih hindusa za „povratkom korijenima” u kojoj su radikalne skupine vršile pritisak na domaće kršćane da napuste svoju vjeru. Usto su vođene kampanje protiv pojedinih kršćanskih vođa u sklopu kojih se pod lažnim razlozima prijetilo rušenjem crkava.

U državi Madhya Pradesh u središtu Indije antikonverzijski zakon, uveden u siječnju ove godine, predviđa do deset godina zatvora za osobe koje su prešle na kršćanstvo ili islam. Istodobno dopušta prijelaz na hinduizam u svako doba. Prema podacima Kirche in Not trenutačno je taj zakon na snazi u osam od 28 indijskih saveznih država.