Deba Madkami i njegova supruga Jogi radili su, 18. studenoga, u polju u indijskoj državi Odisha kada su ih napali muškarci s palicama i sjekirama. Prema riječima kršćanskog para razlog je podnošenje krivične prijave protiv suseljana zbog maltretiranja na vjerskoj osnovi, prenosi nedjelja.ba

Prema policijskom izvješću u 13:30 sati pet muškaraca je došlo u polje noseći sjekire i palice te je jedan od njih udario Debu po ramenu vičući da će ih ubiti. Ostali su se pridružili te su ga počeli tući palicama. Nesretni kršćanin je pokušao zaštititi glavu, ali su mu dvojica napadača držali ruke iza leđa. Slobodni napadač je zavitlao sjekirom te ciljao Debu u glavu, ali je njegova supruga spriječila smrtonosni napad te izgubila svijest. Nažalost, Debu su ipak udarili sjekirom te ga bacili u mjesni ribnjak.

U izjavi za ICC Jogi je rekla da je iskoristila gužvu te nakon što je došla svijesti pobjegla u šumu gdje se skrivala do mraka. “Molila sam se Bogu da spasi mog muža”, rekla je Jogi jer tada nije znala što se dogodilo.

Međutim, Deba nije bio mrtav. Kad su ga napadači bacili u vodu mislili su da je mrtav te su krenuli tražiti njegovu suprugu. Budući da ga je voda osvijestila pobjegao je u susjedno selo te došao kod pastora Kosamadija koji ga je odveo u bolnicu te sa ostalim kršćanima prijavio napad.

Policija je, 19. studenoga, pronašla Debinu suprugu Jogi u njihovoj kući i prebacila je na liječenje u bolnici gdje se oboje oporavljaju se od napada.

“Sretna sam što smo oboje preživjeli ovaj smrtonosni napad”, rekla je Deba za ICC i dodala da je samo Božje čudo da su preživjeli.

Policija nije izdala nikakvo priopćenje o napadačima.

Inače, napadi radikala na kršćane u Odishi nisu izolirani incidenti. Katolička Crkva u toj saveznoj državi ima čak i Dan mučenika, odnosno molitveno sjećanje na pogrom iz 2008. tijekom kojega je ubijeno, zavisno od kategorizacije, od 35 do čak 500 kršćana i ostalih nevinih ljudi na koje je rulja naišla. Raseljeno najmanje 64000 osoba, dok je uništeno oko 6500 kuća i 395 crkvi. Oko 10000 raseljenih kršćana se nikad nije vratilo domovima, a 600 sela je bilo u potpunosti uništeno. Nasilje nije zaobišlo ni žene i djecu te je 40 djevojaka prijavilo silovanje.

Nasilje je započelo 25. kolovoza 2008. u okrugu Kandhamal, kada su skupine hinduističkih ekstremista kršćane okrivile za ubojstvo njihovoga vođe, koje su zapravo izveli maoistički pobunjenici. Spirala nasilja je toliko narasla da je morala biti angažirana i vojska te je uveden policijski sat desetak dana. Mržnja prema kršćanima toliko velika da su za vrijeme napada ubijani i hindusi za koje se znalo da imaju kršćanske rođake.

“Za kršćane nema mjesta. Ako kršćani ne postanu hindusi, moraju otići. Nije nas briga kamo idu. Moraju napustiti Odishu”, poznata je izjava liječnika i kirurga Pravina Togadia, vođe lokalnih hinduističkih nacionalista stoga ne čudi kako pogromi u toj indijskoj zemlji nisu izolirani slučaj te sežu u prošlost od osamostaljenja Indije.