Koptski svećenik otkrio je monstruoznu pozadinu današnjeg napada na koptske hodočasnike…

Napad na koptske hodočasnike nije se slučajno dogodio baš danas. Prema riječima koptskog svećenika o. Gabriela islamistički teroristi željeli su poslati jasnu poruku.

– Za napad su odabrali poseban dan: sutra započinje Ramazan. U autobusu je bilo mnogo djece. Uzeli su im novce i nakit i zatražili od njih da se odreknu Krista i postanu muslimani. Da su pristali na to ne bi ih ubili, no hodočasnici su odbili i zbog toga su ubijeni – kazao jeu  razgovoru za TV2000 o. Gabriel, župnik župe Svete Mine i pape Kirollosa.

Prepričao je kako je tek nakon sat vremena doznao za krvoproliće i to nakon što je na mjesto napada došla druga skupina hodočasnika.

– Nema objašnjenja za ovo. Nitko nema pravo oduzeti nečiji život. Mnogi hodočasnici koji su hospitalizirani nalaze se u životnoj opasnosti. Nadamo se kako broj poginulih neće rasti – kazao je o. Gabriel.

Podsjetimo, najmanje 28 koptskih kršćana poginulo je u današnjem terorističkom napadu na jugu Egipta. Riječ je o hodočasnicima koji su putovali u samostan sv. Samuela udaljenog od Kaira oko 220km, a prema svjedočenjima preživjelih napad je izvela skupina od desetak maskiranih terorista u vojnim uniformama.

Papa Franjo poslao je egipatskom predsjedniku telegram sućuti izrazivši “duboku tugu zbog barbarskog napada u centralnom Egiptu i tragičnog gubitka života i ranjavanja uzrokovanih nerazumnim činom mržnje”.

Papa je izrazio solidarnost i suosjećanje sa svima koje je pogodilo ovo sramotno nasilje, obećao kako će moliti na njihove nakane, te zajamčio nastavak zalaganja oko pomirenja i mira između svih naroda.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net