Napad na koptske hodočasnike nije se slučajno dogodio baš danas. Prema riječima koptskog svećenika o. Gabriela islamistički teroristi željeli su poslati jasnu poruku.

– Za napad su odabrali poseban dan: sutra započinje Ramazan. U autobusu je bilo mnogo djece. Uzeli su im novce i nakit i zatražili od njih da se odreknu Krista i postanu muslimani. Da su pristali na to ne bi ih ubili, no hodočasnici su odbili i zbog toga su ubijeni – kazao jeu  razgovoru za TV2000 o. Gabriel, župnik župe Svete Mine i pape Kirollosa.

Prepričao je kako je tek nakon sat vremena doznao za krvoproliće i to nakon što je na mjesto napada došla druga skupina hodočasnika.

– Nema objašnjenja za ovo. Nitko nema pravo oduzeti nečiji život. Mnogi hodočasnici koji su hospitalizirani nalaze se u životnoj opasnosti. Nadamo se kako broj poginulih neće rasti – kazao je o. Gabriel.

Podsjetimo, najmanje 28 koptskih kršćana poginulo je u današnjem terorističkom napadu na jugu Egipta. Riječ je o hodočasnicima koji su putovali u samostan sv. Samuela udaljenog od Kaira oko 220km, a prema svjedočenjima preživjelih napad je izvela skupina od desetak maskiranih terorista u vojnim uniformama.

Papa Franjo poslao je egipatskom predsjedniku telegram sućuti izrazivši “duboku tugu zbog barbarskog napada u centralnom Egiptu i tragičnog gubitka života i ranjavanja uzrokovanih nerazumnim činom mržnje”.

Papa je izrazio solidarnost i suosjećanje sa svima koje je pogodilo ovo sramotno nasilje, obećao kako će moliti na njihove nakane, te zajamčio nastavak zalaganja oko pomirenja i mira između svih naroda.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net