Kongregacija za nauk vjere naredila je da 15 psihijatrijskih bolnica u Belgiji koja pripadaju Braći ljubavi više ne mogu zvati katoličkim institucijama, budući da su 2017. godine dopustile eutanaziju pacijenata.

Bolnicama koje su u vlasništvu vjerske kongregacije Braća ljubavi upravlja odbor istoimenog neprofitnog društva (Braća ljubavi). Odbor se sastoji se od petnaest članova, od kojih su samo trojica ujedno članovi (braća) vjerske kongregacije. Taj je odbor prije tri godine odobrio eutanaziju u bolnicama kojima upravlja, uz potporu dvojice od spomenute trojice braće iz kongregacije.

Odluka Kongregacije za nauk vjere iznesena je u pismu datiranom 30. ožujka u kojem stoji kako je „s dubokim žaljenjem“ odlučeno da se „psihijatrijske bolnice kojima upravlja neprofitno društvo Braća ljubavi u Belgiji ne mogu više smatrati katoličkim institucijama“.

U odgovoru na odluku iz Vatikana, vrhovni poglavar kongregacije Braća ljubavi, René Stockman, rekao je kako „s dubokim žaljenjem“ vjerska kongregacija „mora odustati od svojih psihijatrijskih centara u Belgiji“.

Stockman je istaknuo da je gubitak katoličkog statusa „bolan“, budući da je kongregacija „među pionirima u području mentalne skrbi u Belgiji“, no istovremeno je rekao kako razumije da „kongregacija nema izbora nego ostati vjerna karizmi ljubavi, koja ne može biti pomirena s praksom eutanazije na psihijatrijskim pacijentima“.

Ovom odlukom okončan je trogodišnji spor između Braće ljubavi i istoimenog neprofitnog društva koje upravlja njihovim bolnicama koje je 2017. odlučilo odobriti provođenje eutanazije.

Kongregacija na čelu sa Stockmanom je protestirala zbog uvođenja eutanazije u bolnice te se žalila Vatikanu koji je zatražio od vodstva bolnice da odustanu od eutanazije, a o cijelom slučaju je bio obaviješten i papa Franjo.

Vodstvo je na reakciju iz Vatikana odgovorilo kako su bolnički protokoli „u skladu s katoličkim naukom” te odbilo odustati od provođenja eutanazije.

Naknadno je Sveta Stolica u apostolsku vizitaciju poslala pomoćnog biskupa Amsterdama, Jana Hendriksa, ali on je zabilježio kako nije postignut nikakav napredak u pronalaženju rješenja o spornom pitanju.

Kongregacija za nauk vjere u svom je pismu vodstvu bolnice naglasila kako „katolički nauk potvrđuje svetost ljudskog života“, „važnost skrbi i praćenja bolesnih i nemoćnih“, kao i „kršćansko vrednovanje patnje, moralnu neprihvatljivost eutanazije“ i „nemogućnost uvođenja te prakse u katoličke bolnice čak ni u ekstremnim situacijama, kao ni suradnju o tom pitanju s civilnim institucijama“.