Žele li otvoriti svoje crkve, katolički će svećenici u Kini u liturgijska slavlja morati uvrstiti „propovijedanje” patriotizma. Riječ je o jednom od uvjeta koje su u nekim dijelovima Kine u svojim uputama za ponovno otvaranje crkvi donijeli predstavnici tzv. Kineske „državne Crkve“.

Kako prenosi CNA, Katoličko patriotsko udruženje i nadležne obrazovne vlasti u provinciji Zhejiang, izdale su upute glede predstojećeg otvaranja crkvi i ponovnih javnih slavlja svetih misa nakon smirivanja pandemije koronavirusa. U uputama se traži da se na bogoštovnim mjestima uz osiguravanje potrebnih epidemioloških mjera, tijekom bogoslužja poučava patriotizam.

Ovakav zahtjev osudili su brojni katolički svećenici među kojima je i o. Liu iz provincije Hebei koji smatra kako bi poučavanje patriotizma tijekom liturgijskih slavlja bilo potpuno pogrešno.

„Kao članovi sveopće Katoličke Crkve ne možemo prihvatiti i veličati ono što komunisti smatraju patriotskim obrazovanjem“, kazao je o. Liu, dok je Jacob Chung, vjernik laik iz Wenzhoua, potez kineskih vlasti okarakterizirao kao izravno miješanje države u vjerska pitanja.

Podsjetimo, Sveta Stolica i Kina 2018. godine postigli su dogovor o zajedničkom izboru biskupa u kineskim biskupijama, dajući komunističkom režimu glas u odabiru i provjeri biskupskih kandidata. Taj je sporazum trebao ujediniti Katoličku Crkvu u Kini, povezivanjem države i kineske katoličke zajednice. No dogodilo se upravo suprotno, odnosno već nakon godinu dana otkako je potpisan sporazum pogoršala se situacija te se dodatno pojačao progon katolika.

U veljači ove godine, umirovljeni biskup Hong Konga kardinal Joseph Zen izjavio je da je trenutačna situacija s Crkvom u Kini strašna i da tamošnje katolike poglavito posljednjih nekoliko godina sve više proganja kineski komunistički režim.

„Situacija s Katoličkom Crkvom u Kini je jako loša, praktički beznadna. Nažalost, Papa ne zna mnogo o Kini, bez obzira što Sveti Otac Franjo prema meni osobno pokazuje posebnu naklonost. No, Komunistička partija Kine je progonitelj vjere, oni žele potpunu predaju, nisu za kompromis. To je komunizam”, rekao je kardinal Joseph Zen.

Isto je potvrdio i Izvještaj američke vlade, prema kojemu se stanje katolika u Kini nakon ugovora s Vatikanom pogoršalo. Kineske su vlasti najavile nove restrikcije koje su stupile na snagu u veljači ove godine, a koje uključuju propise da se vjerske skupine moraju “pridržavati direktiva o religijama u Kini, provoditi vrijednosti socijalizma” te promovirati “principe i politike Komunističke partije Kine”, stoji u izvješću.

Čini se kako i posljednja odluka kineskih vlasti glede otvaranja crkvi potvrđuje kako su katolici u Kini u sve težem položaju.