Kina, kineske vlasti špijuniraju kineske katolike, kineski katolici na svjetskom danu mladih

Portal AsiaNews, kojim upravlja Papinski institut za vanjske misije, izvještava kako kineske vlasti čine sve da bi spriječile mlade Kineze u odlasku na Svjetski dan mladih koji se ove godine održava u Krakovu. Također vlasti su poslale i nekoliko špijuna među mlade kako bi nadgledali one koji su ipak uspjeli doći do Poljske.

Kako spomenuti portal izvještava, njihov izvor, koji je ostao anoniman “zbog sigurnosnih razloga”, javlja kako je 50 mladih kineskih katolika zajedno sa svojim župnikom izbačeno iz aviona nekoliko minute prije nego što je trebao poletjeti.

Službenici pekinškog aerodroma zaustavili su avion za Krakov koji se već nalazio na pisti, zadržavši pritom mlade na višesatnom ispitivanju, nakon kojeg su ih pustili doma s “upozorenjem” te im zabranili ikakve kontakte izvan Kine.

Kao obrazloženje svoje odluke istaknuli su “povredu smjernica za putovanje u inozemstvo”, a župniku koji je vodio grupu zaprijetili su “ozbiljnim posljedicama ako opet prekrši zakon”.

Unatoč ovom i sličnim postupcima kineskih vlasti, izvor AsiaNewsa javlja kako se trenutačno u Krakovu nalazi gotovo 8 000 mladih Kine, Hong Konga, Macaua i Tajvana, međutim mnogi od njih su uplašeni.

“Svi s kojima sam govorio kažu kako su tužni i u strahu od onoga što bi se moglo dogoditi kad se vrate kući. Nije dobro živjeti na takav način”, rekao je anonimni izvor.

Nadalje, Peking namjerava nadgledati kinesku mladež koja se nalazi u Krakovu te je prema informacijama tražio od zaposlenika kineskih tvrtki u Poljskoj, kao i kulturnih institucija koji djeluju u toj zemlji, da obilaze događaje na Svjetskom danu mladih noseći kinesku zastavu i intergrirajući se među druge mlade iz Kine.

Jedna takva skupina zatečena je jučer ujutro na trgu ispred bazilike Djevice Marije u Krakovu. Skupina je obuhvaćala nekoliko ljudi koji su mahali kineskom zastavom. Kad su im pristupili njihovi sunarodnjaci pitali su ih odakle dolaze, na što su ovi odgovorili kako dolaze iz pokrajine Hebei, mjesta s najveći brojem katolika u Kini. Međutim kada su upitani kojoj biskupiji pripadaju nisu dali nikakav odgovor, a nisu znali niti što znači biskup. Upitani na kraju gdje je svećenik s kojim su došli u Krakov, odgovorili su kako im svećenik “nije potreban”.

Premda se zadnjih nekoliko mjeseci činilo kako odnosi između Vatikana i Pekinga ulaze u fazu zatopljenja, izgleda kako je katoličanstvo još uvijek iznimno progonjeno u Kini. Ovakvi i slični pokušaji kineskih vlasti mogli bi na kraju rezultirati raspadom pregovora, premda su dobri odnosi s najvećom azijskom zemljom od iznimne važnosti za vatikansku diplomaciju.

Tino Krvavica | Bitno.net