“Patimo poput Isusa na križu. Borimo se za vjerske slobode i slijedimo Evanđelje, ali ne podržava nas niti Rim, niti Kina”, to su teške i svake pažnje vrijedne riječi oca Donga Baloua, kineskog katoličkog svećenika koji služi u “podzemnoj” Katoličkoj Crkvi koju komunisti ne žele priznati.

Ove riječi prenio je britanski The Daily Telegraph u članku koji opisuje raspoloženje katoličkih vjernika u Kini prema najavama o mogućem dogovoru između Vatikana i Komunističke partije o statusu Crkve u toj zemlji.

Podsjetimo, Katolička Crkva u Kini prolazi već dugo vremena kroz progone i zlostavljanja, a komunisti su 1958. formirali i nešto što se zove “Domoljubna katolička organizacija”, što je zapravo partijski nadzirana Crkva kojoj biskupe određuju komunisti, a ne Sveta Stolica. Odnosi Svete Stolice prema toj organizaciji su kompleksni – biskupi koje su komunisti odredili bez suglasnosti Vatikana su ekskomunicirani, ali u nekoliko posljednjih godina došlo je do sporazuma pa je tako prošle godine biskup grada Anyanga imenovan na prijedlog Komunističke partije i uz suglasnost Vatikana.

Procjenjuje se kako “Domoljubnoj katoličkoj organizaciji” trenutačno pripada oko 6 milijuna vjernika. Istodobno, između 6 i 8 milijuna je u “podzemnoj” Crkvi čiji se vjernici nalaze po kućama i neprestano riskiraju uhićenje i progon.

O. Dong, s kojim su razgovarali novinari The Telegrapha, svećenik je te podzemne Crkve koja svete mise slavi na skrovitim mjestima u strahu od komunista. On je komentirao navode po kojima Vatikan razmišlja o ujedinjavanju te podzemne Crkve s “Domoljubnom katoličkom organizacijom”. Razlog tome bio bi, kaže se, što bi preko tako ujedinjene Crkve Vatikanu bilo ipak lakše sudjelovati u pomaganju i vođenju sve brojnije katoličke populacije u Kini. Međutim, ovo rješenje pojedini katolici iz podzemne Crkve osjećaju praktički kao “izdaju”.

“Da, moguće je da će nas Rim izdati. Ako se to dogodi, odstupit ću iz službe svećenika. Ne želim se pridružiti Crkvi koju kontrolira Komunistička partija”, rekao je o. Dong.

Članak u britanskim novinama prenosi i izjavu nekadašnjeg nadbiskupa Hong Konga, kardinala Josepha Zena, koji tvrdi kako je nastavak prakse po kojoj komunisti predlažu biskupa, a Vatikan ga odobrava, jako zabrinjavajući.

“Nezamislivo je ostaviti mogućnost početnog prijedloga u rukama ateističke vlade koja naprosto ne može ocjenjivati sposobnost nekog kandidata da postane biskupom”, rekao je kardinal.

Članak u The Daily Telegraphu komentirao je i kolumnist The Catholic Heralda o. Alexander Lucie-Smith koji je upozorio kako Vatikan mora pripaziti da za sporazum s komunistima ne plati preveliku cijenu.

“Ako vatikanska diplomacija razmatra neku vrstu kompromisa s kineskom vladom, poput toga da vlada predlaže biskupe, a oni ih odobravaju, to bi bio veliki udarac za autonomiju Crkve i vjersku slobodu… Vatikan mora biti oprezan. Moglo bi se dogoditi da za kozmetičke promjene žrtvuje previše toga – recimo svoj moralni kredibilitet”, napisao je Britanac.

Podsjetimo – komunističke vlasti su u posljednje vrijeme pojačali represiju nad katolicima i ostalim kršćanskim zajednicama u Kini, skidajući križeve sa sakralnih objekata ili kuća u kojima se održavaju svete mise i kršćanske službe.

Goran Andrijanić | Bitno.net