Kako prenosi portal Asia News, riječ je o crkvi koja pripada  „službenoj“ Crkvi priznatoj od strane kineskih vlasti, no nema sve potrebne dozvole zbog čega je naloženo njezino rušenje.

Lokalni svećenici intervenirali su kod predstavnika vlasti kako bi promijenili odluku o rušenju, no njihovi su pokušaji bili bezuspješni zbog čega su vjernici pozvali sve vjerske zajednice diljem svijeta da ih podrže svojom molitvom.

Prema mišljenju nekih vjernika, rušenje crkve nije izravna posljedica nedavno potpisanog sporazuma između Vatikana i Kine, premda smatraju kako spomenuti sporazum kineskim vlastima daje veće ovlasti i osjećaj da ih Vatikan podržava, dok ovakvi događaji bez službenih reakcija.

Ipak, sigurno je kako je rušenje ove, ali i drugih crkava, posljedica Smjernica o vjerskim aktivnostima prema kojima vlast žele iskorjeniti nepriznate vjerske zajednice, a djelovanje priznatih zajednica učiniti što težim. Dio ovakve polike je i uništavanje vjerskih objekata koje su izgrađene bez potrebnih dozvola, bez mogućnosti njihove legalizacije.

Poseban problem predstavlja i obveza registracije svećenika budući da dokumenti koje im se daje potpisati često sadrže problematične elemente ili su protivni katoličkom nauku. Iz ovog su razloga pojedini svećenici iz biskupije Yujiang  i Fujian koji su odbili potpisati registraciju bili prisiljeni napustiti svoje župe, dok su njihove crkve zatvorene.

Asia News piše kako su kineske vlasti naložili rušenje 40 crkvi u biskupiji Handan. U svibnju ove godine skinut je križ s katoličke crkve, jer je, prema tumačenju lokalnih vlasti, „previše vidljiv“ s obližnje autoceste te automobili koji njome prolaze mogu biti „ometeni“, te je najavljeno rušenje crkvi koje nemaju dozvole. Ipak, jedan od svećenika čija bi crkva trebala biti srušena kazao je kako je riječ o prijevari, budući da su prije gradnje crkve ispunili sve zahtjeve i prikupili sve potrebne dozvole, te upozorio kako je Komunistička  partija „poput mjeseca: mijenja se svakog dana od prvog do petnaestog u mjesecu!“, no kako nimalo ne sumnja u opstanak Crkve u Kini jer „povijest nas uči da totalitarizam nikada nije uspio uništiti Crkvu, naprotiv, pročistio ju je i osnažio!“

Molimo za naše sestre i braću u Kini!

Miodrag Vojvodić | Bitno.net