Biskup Taddeo Wang Yuesheng novi je biskup Zhengzhoua, u kineskoj pokrajini Henan. Papa Franjo na to ga je mjesto imenovao 16. prosinca 2023., a biskupsko posvećenje izvršeno je u četvrtak 25. siječnja, prenosi Vatican News.

Kako je objavio Tiskovni ured Svete Stolice biskup je rođen u Zhumadianu, Henanu, 1966. te je studirao filozofiju i teologiju na Central South Seminary. Za svećenika je zaređen u Hankou 1993.

Biskupija Zhengzhou je bez biskupa bila od 1953. kada su tadašnji prelat Faustino Tissot te drugi strani svećenici izbačeni iz zemlje. Idućih godina, tijekom vlasti Mao Zedonga, vjerske aktivnosti bile su ukinute, a crkve zatvorene.

Obnova crkvenog života, piše agencija Fides, započela je kasnih 70-ih godina prošlog stoljeća no biskupija je nakon toga imala samo upravitelje. Premda su neke crkve obnovljene ili nanovo izgrađene nije se ponovio procvat iz 50-ih godina kada je na četiri milijuna stanovnika bilo više od dvadeset tisuća krštenih katolika. Danas, s više nego udvostručenim stanovništvom, broj katolika kreće se između deset i dvadeset tisuća krštenih, ovisno o procjenama.

Inače, biskup Taddeo Wang Yuesheng imenovan je u skladu s Privremenim sporazumom Svete Stolice i Kine koji je dogovoren 2018. te kasnije obnovljen u više navrata.

Od potpisivanja je u Kini održano nekoliko biskupskih ređenja no to nije spriječilo komunističke vlasti da u barem dva navrata imenuju biskupa konzultacija sa Svetom Stolicom.

U istom je razdoblju, piše agencija Fides, šest tzv. „tajnih“ biskupa, postavljenih u prošlosti unatoč državnim protokolima, zatražilo i dobilo priznanje svoje uloge i od strane civilnih vlasti. Među njima je i Pietro Jin Lugang, biskup Nanyanga, iz Henana, kojeg je Vlada NR Kine službeno priznala 30. siječnja 2019. godine.