Kineske vlasti imenovale su novog biskupa u Šangaju, najvećoj katoličkoj biskupiji u Kini, prekršivši pri tome sporazuma između Svete Stolice i Kine, prenosi Reuters.

Vatikan je u priopćenju povodom imenovanja istaknuo da je za odluku Kine da premjesti biskupa Shen Bina iz Haimena u pokrajini Jiangsu u biskupiju Šangaj saznao tek “prije nekoliko dana”.

Da stvar bude bizarnija, Sveta Stolica je za ovaj premještaj i imenovanje saznala iz medija.

Situacija s novim biskupom Šangaja došla je samo četiri mjeseca nakon što je Vatikan optužio Kinu da je prekršila njihov bilateralni sporazum o imenovanju biskupa imenujući monsinjora Johannesa Pengua Weizhaua pomoćnim biskupom Jiangxija, biskupije koju Rim ne priznaje.

Katolička novinska agencija AsiaNews navela je da je Shena imenovalo Vijeće kineskih biskupa, kojem je on sam na čelu. Riječ je o tijelu kojeg Sveta Stolica ne priznaje, a kontrolira ga Komunistička partija Kine.

Na svojoj internetskoj stranici, Šangajska biskupija je objavila da je oko 200 ljudi nazočilo ceremoniji Shenove inauguracije.

“Biskup Shen Bin rekao je da će nastaviti lijepu tradiciju domoljublja i ljubavi prema Katoličkoj Crkvi u Šangaju (i) pridržavati se načela neovisnosti i samouprave”, stoji na stranici Šangajske biskupije.

Biskupsko mjesto u Šangaju bilo je upražnjeno 10 godina od smrti biskupa Jina Luxiana u travnju 2013.

Sveta Stolica smatra da bi biskupijom trebao upravljati pomoćni biskup Ma Daqin, ali on je u kućnom pritvoru od 2012. kada je javno odbacio Kinesko katoličko patriotsko udruženje koje je pod utjecajem Komunističke partije Kine.

Podsjetimo, u listopadu 2022. godine Sveta Stolica je obnovila privremeni sporazum o imenovanju biskupa s Kinom.

Uoči obnove sporazuma kardinal Parolin je kazao: „Kada pregovarate s nekim, uvijek morate početi od priznavanja njihove dobre vjere. Inače, pregovori nemaju smisla”, dodavši kako putovanje obnove odnosa s Kinom zahtijeva strpljenje da bi se vidjelo kako „sjeme“ koje je posijano klija unatoč nepovoljnim vremenskim prilikama.