Aplikacija namijenjena kineskim katolicima, nazvana “CathAssist”, ugašena je prije nekoliko dana jer tvrtka koja ju je napravila nije uspjela dobiti dozvolu kineske vlade za nastavak poslovanja, izvještava portal Nedjelja.

Jedan katolik iz sjeverne kineske pokrajine rekao je za ICC da je aplikaciju imao dugo vremena te da je prestala raditi 24. kolovoza. Sumnja se da je ona ugašena kao dio šireg napada na Katoličku Crkvu u Kini i obnavljanja napora sinizacije, to jest, da se u Crkvu infiltrira kineska socijalistička misao.

Prema CathAssist timu od implementacije novih pravila 1. ožujka, uloženi su različiti napori kako bi tvrtka nastavila rad. Podnesen je zahtjev za licencu u vezi sa vjerskim poslovanjem na internetu. Tvrtka je promijenila i ime aplikacije, prilagodila dio sadržaja, obustavila mogućnost dijeljenja, ali samo dobivanje licence zahtijevalo je dodatno smanjenje funkcionalnosti na što nisu više mogli pristajati.

“Koristio sam CathAssist da svaki dan slušam svećenika kako govori o Bibliji, kao i puno drugih katoličkih duhovnih sadržaja. Puno propuštam sada kad nije dostupna”, ustvrdio je neimenovani kineski katolik.

Podsjetimo, Katolička Crkva u Kini nalazi se pod mnogobrojnim pritiscima: vlast nastoji sadržaj evanđeoske poruke podvrgnuti vlastitoj ideologiji, a klerici i laici koji im se ne žele pokoriti izloženi su progonima.