Kineske vlasti otele su katoličkog biskupa grada Wenzhoua Shaoa Zhuminu, objavila je katolička stranica Asia News pozivajući se na izvore s terena. Prema službenom objašnjenju pedeset osmogodišnji prelat odveden je “na odmor”.

Ovo nije prvi puta da je biskup Zhumina odveden na ovakvu vrstu “predaha”, budući da je od svojeg imenovanja godine 2016. više puta uhićivan i zadržavan po nekoliko mjeseci.

“Molite se Gospodinu da [biskupu Zhumini] dadne pouzdanja i snage kako se ne bi obeshrabrio ovime što mu se dogodilo”, napisali su vjernici njegove biskupije u izjavi koju su sastavili povodom otmice.

“Molite također da ostane zdrav i vedar, pod Kristovim vodstvom, kako bi se što prije vratio vođenju svojega stada”, dodaje se u pismu vjernika.

Vatikan je u rujnu 2016. godine potvrdio imenovanje biskupa Zhumina, nakon smrti njegovog prethodnika biskupa Vincenta Zhu Weifanga koji je u zatvoreništvu proveo 16 godina.

U trenutku smrti svojeg prethodnika biskup Zhumina je prema pisanju papinske zaklade Pomoć Crkvi u nevolji bio uhićen od strane policije i odveden “na put”.

Prije nego što je postao biskupom Wenzhoua Zhumina je godine 2011. imenovan za biskupa koadjutora Yongjia, ali Kineska biskupska konferencija, baš kao niti Kineska katolička patriotska udruga, nisu prihvatile njegovo imenovanje.

Zatvaranja članova podzemne Crkve u Kini nisi rijetka, a vlasti ih provode kao sredstvo pritiska da se pridruže Kineskoj katoličkoj patriotskoj udruzi koja je pod kontrolom komunističke vlasti.

Asia News navodi kako se otmice vjerskih vođa događaju obično uoči važnih katoličkih svetkovina poput Božića, Uskrsa, Uznesenja Blažene Djevice Marije ili Svih Svetih.

Provincija Zhejiang u kojem se nalazi grad Wenzhou ima oko 10% kršćana, a prema pisanju Asia Newsa vjernici tamo su “vrlo revni”.

Ranije ove godine vlasti su uhitile biskupa Xinxianga 63-godišnjeg Josepha Zhanga Weizhua i još sedmoricu svećenika te desetoricu bogoslova kako bi ih natjerali da se pridruže Kineskoj katoličkoj patriotskoj udruzi.