Biskup i dva svećenika ‘podzemne Katoličke Crkve’ u Kini pušteni su privremeno na slobodu nakon višemjesečnog pritvora.

Kako je za UCAnews otkrio izvor, biskup Augustine Cui Tai pušten je kući 24. siječnja, za proslavu Lunarne (Kineske) nove godine, kako bi posjetio svoju stariju sestru.

Istovremeno su na privremenu slobodu pušteni otac Su Guipeng te otac Zhao He, koji zajedno s biskupom služe u biskupiji Xuanhua.

Prema informacijama, zabranjeno im je predvođenje i sudjelovanje u vjerskim aktivnostima i ceremonijama.

Isti medij piše kako je biskup koadjutor Cui Tai već više od desetljeća pod stalno prismotrom kineskih vlasti te redovito zatvaran pod pritiskom da se učlani u Kinesko katoličko patriotsko udruženje.

Radi se o državnoj organizaciji biskupa i svećenika koje je priznala (i postavila) Komunistička partija u Kini, a koja je kao “službena Katolička Crkva” s priznanjem kineskih vlasti desetljećima djelovala nasuprot “podzemne Crkve” vjerne Svetoj Stolici.

Premda je u rujnu prošle godine potpisan privremeni sporazum Vatikana i Kine s nadom u rješavanje ovakvih pitanja i zaustavljanja progona katolika, napredak je spor.

Biskup Cui i prošle je godine, navode izvori, bio pušten za proslavu Lunarne nove godine da bi od travnja ponovno bio zatvoren. Već godinama vlasti ga puštaju posjetiti stariju sestru samo na spomenuti blagdan te Festival sredine jeseni.

Navodno je 68-godišnji prelat lošeg zdravstvenog stanja uzrokovanog gastritisom te teži samo 52 kilograma.

I druga dva svećenika privremeno puštena na slobodu već su mjesecima u pritvoru.

Oca Zhaoa, puštenog 24. siječnja, odveli su pripadnici Ujedinjene fronte u listopadu, zatvorivši ga u hotel kako bi “učio o novoj vladinoj religijskoj politici”.

Otac Su u kućnom je pritvoru zadržan također od listopada te je bio podvrgnut “indoktrinaciji o vladinim politikama”. Otac Su pušten je 21. prosinca.

Izvori ističu da su sva trojica odbili prihvatiti autoritet Kineskog katoličkog patriotskog udruženja kako bi “zadržali integritet vjere”.

“Osim ako Crkva pruži jasne upute da je u redu pridružiti se ili prihvatiti vodstvo Patriotskog udruženja, mi ne možemo učiniti ništa protivno našoj vjeri i osobnoj savjesti; inače kako bismo mogli prenijeti istinsku vjeru drugima?”, zaključio je izvor.

Benedikt XVI. u pismu kineskim katolicima naveo je kako su statuti Patriotskog udruženja (koji govore o “principima neovisnosti i autonomije, samoupravljanja i demokratskog upravljanja Crkvom”) “nekompatibilni s katoličkom Naukom”.

Portal AsiaNews navodi, citirajući neimenovane izvore, kako bi se o spomenutoj organizaciji trebalo razgovarati na budućim pregovorima vatikanskih i kineskih predstavnika.

*Pročitajte više: Život Katoličke Crkve u Kini

Tino Krvavica | Bitno.net