Kineske vlasti su 30. siječnja službeno priznale Pietra Jina Luganga, dosadašnjeg ‘podzemnog’ prelata biskupije Nangyang u provinciji Henan.

Kako javlja Vatican Insider, priznanje je “okrunjeno” u lokalnoj katedrali zajedničkom koncelebracijom s tri druga kineska biskupa: Josephom Zhangom Yinlinom, biskupom Anyanga, Josephom Yangom Yonggiangom, potpredsjednikom Konferencije kineskih biskupa (udruženja koje Sveta Stolica ne priznaje) te 98-godišnjim Josephom Zhuom Baoyuom, trenutnim biskupom Nanyanga.

Izvještaji govore kako je euharistijskom slavlju prisustvovalo između 250 i 350 svećenika, redovnika, redovnica te laika.

Jin Lugang dobio je titulu biskupa koadjutora (unatoč činjenici da prema odluci Svete Stolice već gotovo deset godina služi kao redovni biskup), čime su kineske vlasti nastavile s nedavnom praksom prema kojoj dosadašnji prelati ‘podzemne Crkve’ vjerne Vatikanu bivaju priznati, ali najčešće i degradirani na mjesta pomoćnog ili biskupa emeritusa. S tom razlikom da bi kao koadjutor Lugang trebao imati pravo nasljedovanja redovnog biskupstva od Zhua, koji je već u dubokoj starosti.

Biskupija Nangyang otprije je poznata kao kompliciran slučaj te ju neki citiraju kao primjer važnosti potpisivanja prijevremenog sporazuma između Vatikana i Kine, dogovorenog u rujnu prošle godine.

Naime, sadašnji službeni biskup Joseph Zhu Baoyu zaređen je 1995. po nalogu Vatikana, ali bez priznanja državnih vlasti. Dvanaest godina poslije, 2007., mladi Jin Lugang zaređen je za biskupa koadjutora, također kao član ‘podzemne Crkve’. Kad je 2010. Boayu predao Svetoj Stolici zahtjev za umirovljenjem, Lugang je automatski postao biskup Nangyanga. No, u onome što Vatican Insider naziva “šokantnim potezom”, komunističke su vlasti 2011. priznale umirovljenog Zhua Baoyua te ga “vratile” na mjesto redovnog biskupa. Lugang je od tada u očima Kine bio samo običan svećenik. Dapače, tijekom Velikog tjedna 2012. godine, službenici su ga odveli u hotel kako ne bi mogao predvoditi slavlja za Vazmeno trodnevlje.

Nakon sporazuma situacija se promijenila.

Prema pisanju portala AsiaNews, ceremonija priznanja biskupa Luganga prošla je “glatko”, uz snažno osiguranje.

Tom je prilikom objavljena i službena izjava prema kojoj bi novi/stari biskup koadjutor trebao pomoći vjernicima da “poštuju kineski Ustav, čuvaju nacionalno jedinstvo i društvenu stabilnost te ljube svoju zemlju i ljube Crkvu, hodajući smjerom koji je izabrala Katolička Crkva u Kini”.

Novi progoni katolika

Samo dva dana nakon priznanja biskupa Luganga, u javnost su izašle informacije o zlostavljanjima katolika vjernih Vatikanu, koje je također iznio AsiaNews, inače blizak ‘podzemnoj Crkvi’.

Najmanje sedam crkvi i zajednica našlo se pod pritiskom lokalnih i državnih vlasti u biskupiji Qiqihar, čijeg biskupa Josepha Weija Jengyija priznaje Sveta Stolica, ali ne i Kina.

Prema izvještajima, članovi Ujedinjene fronte, policije te predstavnici Ureda za religijska pitanja ulazili su u crkve tijekom održavanja euharistije, prekidali liturgijske službe, rastjerivali i prijetili vjernicima te naložili zatvaranje zajednica. Svećenici su zamoljeni da napuste teritorij dobrovoljno ili će biti izbačeni. Sve zajednice dio su ‘podzemne Crkve’, no, piše AsiaNews, do sad su imale dobre odnose s lokalnim vlastima.

Prijetnje i zlostavljanja počeli su navodno ubrzo nakon potpisivanja prijevremenog sporazuma Vatikana i Kine, a nastavili su se do Božića. Neki tvrde i kako progon podržava ‘državni’ biskup Joseph Yue Fusheng, jedan od osam biskupa s kojih je papa Franja podignuo ekskomunikaciju prilikom potpisivanja sporazuma.

Podsjećamo, sporazum Vatikana i Kine koji bi trebao donijeti ujedinjenje dviju crkvenih stvarnosti (‘podzemne’ i ‘državne’ Crkve) u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, izazvao je brojne negativne komentare kao i strahove da će Komunistička partija Kine ubuduće biti ta koja će odlučivati o imenovanju prelata.

Papa Franjo odbacio je takve optužbe u intervjuu tijekom povratka iz pohoda baltičkim zemljama.

“Ne! Radi se o razgovoru o potencijalnim kandidatima, ali Rim imenuje, papa imenuje biskupe.”

Istaknimo i kako su nakon potpisivanja dogovora lokalne vlasti u Kini uništile dva Gospina svetišta. Radi li se kod ovih i gore navedenih slučaja “samo” o ostacima prijašnje kineske politike prema katolicima, ili su komunističke vlasti, kako mnogi iz ‘podzemne Crkve’ tvrde, sporazum potpisale “s figom u džepu” pokazat će vrijeme.

Tino Krvavica | Bitno.net