Katolici u Šri Lanki prošle su subote nosili crno i izvjesili crne zastave kako bi pokazali ogorčenje neuspjehom vlasti u nošenju s posljedicama napada na crkve na Uskrs 2019. godine, piše CNA.

Kardinal Malcolm Ranjith poticao je vlasti na otkrivanje onih koji stoje iza bombardiranja koja su za sobom ostavila više od 260 smrtno stradalih te više od 500 ozlijeđenih vjernika.

“Vlasti zloporabom moći pokušavaju zataškati slučaj, ali Bog im ne dopušta da se sakriju”, rekao je kardinal na molitvenoj službi u Colombu 21. kolovoza.

Koordinirani napadi bombaša-samoubojica na tri crkve, četiri hotela i jedan stambeni kompleks na Uskrs 2019. godine dogodio se dok su misna slavlja bila u tijeku.

“Dvije smo godine čekali na pravu istragu bombaških napada, ali ništa se nije dogodilo”, rekao je otac Cyril Gamini Fernando.

Obitelji stradalih u napadu stoga su u subotu na svoje domove, crkve i javna mjesta – slijedeći kardinalov poziv na prosvjed – izvjesili crne zastave.

U tu svrhu održane su i molitvene službe, ali s ograničenim sudjelovanjem zbog restrikcija vezanih uz pandemiju koronavirusa.

Kardinal Ranjith ranije je pozvao narod Šri Lanke da se pridruži demonstracijama.

“21. kolovoza podignite crnu zastavu na vašim domovima, ustanovama i tržnicama, kao snažan simbol tihog prosvjeda”, rekao je kardinal 13. kolovoza.

Dodao je kako nije zadovoljan pravnim postupcima koje su vlasti pokrenule protiv osumnjičenih za uskršnje napade.

Kardinal je naveo kako je već primio odgovor predsjednika Gotabayje Rajapakse na ranije poslano pismo u kojemu se traži “istina” o bombaškim napadima. U predsjednikovu se odgovoru, kako je rekao, “ne spominje nikakav čin ili prava istraga ozbiljnih pitanja koje bi vlasti poduzele vezano uz napade”.

U pismu, koje je u lipnju uz kardinala Ranjitha potpisalo više biskupa i gotovo 30 svećenika, “letargični tempo” istrage o terorističkim napadima podvrgnut je oštroj kritici.

“Nikada ne bismo mogli povjerovati da će istina izaći na vidjelo kroz ovaj proces”, izjavio je Ranjith lokalnim medijima, dodajući kako bi u rad istražnog povjerenstva koje vlasti imaju mogućnost osnovati trebalo uključiti sve političke stranke.

Foto: Archdiocese of Colombo Facebook

“Jasno je da nakon toliko vremena vlast nema interesa otkriti istinu o napadu te da će je zataškati i oprati ruke”, stoji u priopćenju nadbiskupije Colombo. “Vlast je politički iskoristila uskršnje napade i obećala otkriti istinu o identitetu počinitelja unutar mjesec dana”.

“Naša zemlja još uvijek nije sigurna i napadi poput onoga koji se dogodio na Uskrs mogući su i dalje, u bilo kojem trenutku. Ne možemo dopustiti da se ova kultura ubijanja nastavi. Država mora nešto naučiti iz nevine žrtve onih koji su ubijeni na Uskrs“, dodaje se u priopćenju.

U izjavi stoji i kako “pravi ubojice moraju biti identificirani i zemlja mora znati istinu”.

Političari ne žele okončati kulturu ubijanja. Ekstremizam im koristi dok nastavljaju svoje sebično putovanje kroz ljudsku patnju i suze”, dodaje se.

Kardinal Ranjith drži da su vlasti Šri Lanke odgovorne za neuspjeh prevencije bombaških napada.

U studenome 2020. godine, petorica od sedmorice osumnjičenika uhićenih zbog sumnje za povezanost s napadima zbog manjka je dokaza pušteno na slobodu.

Kardinal pak tvrdi kako su mu sigurnosni dužnosnici potvrdili da je postojalo dovoljno dokaza protiv mnogo onih koji su bili uhićeni.