Kardinal Malcolm Rajinth, nadbiskup Colomba, iznova je posvetio jednu od crkvi u Šri Lanki koju su teroristi napali tijekom Uskrsa i optužio državne vlasti da nisu učinile dovoljno kako bi pred lice pravde dovele organizatore pokolja u kojem je ubijeno 258, a ranjeno 500 ljudi.

Kardinal je u homiliji tijekom obreda posvećivanja crkve sv. Sebastijana u gradu Negombu ove nedjelje rekao kako su sadašnje političke vođe države „bez kralježnice“ i da „moraju odstupiti“ jer nisu učinili dovoljno da spriječe širenje terorizma u Šri Lanki.

U posvećenoj crkvi, čiju je obnovu pomogla nacionalna mornarica, postavljen je i spomenik s ugraviranim imenima 114 ljudi koji su ubijeni na Uskrs u njoj.

„Izvršna i zakonodavna vlast se bore za prevlast u državi i nimalo ne mare za međunarodnu terorističku zavjeru protiv države… Sebične vođe gladne moći nisu brinuli za obične ljude, ignorirali su upozorenja obavještajnih službi“, rekao je kardinal.

Podsjetimo, nakon krvavih napada na crkve i hotele otkriveno je kako su vlasti u Šri Lanki u više navrata bile upozorene na aktivnosti terorističkih skupina i moguće udare u njihovoj državi, ali nisu ništa učinili.

Sada se o svemu vodi istraga, ali kardinal je rekao kako vjeruje da će rezultati biti „pometeni pod tepih“:

„Nemam nikakva povjerenja u te istrage, sve je to predizborna igra. Političari moraju prepustiti nekome drugome vodstvo države“, rekao je kardinal i pozvao katolike i muslimane da rade zajednički kako bi spriječili širenje terorizma.

Odgovornost za napade u Šri Lanki preuzela je teroristička organizacija Islamska država, a nacionalne policijske snage okrivile su skupinu National Thowheeth Jama’ath.

Goran Andrijanić | Bitno.net