Dvojica kardinala su ubijene u terorističkim napadima u Šri Lanki, koji su se dogodili ovoga Uskrsa, nazvali mučenicima, donosi UCANews. Kardinal Malcom Ranjith i kardinal Gualtiero Bassetti su izjavili kako su oni ubijeni zbog svojih uvjerenja.

“Naša braća i sestre su ubijeni zbog vjere”, izjavio je kardinal Ranjith na susretu bolesnika u Bazilici Naše Gospe od Šri Lanke koja se nalazi u Tewatti, 20 kilometara sjeverno od Colomba.

Cardinal Bassetti, predsjednik Talijanske biskupske konferencije, dodao je kako su sve žrtve bombardiranja mučenici. “Kardinal Bassetti je obećao da će na susretu s Papom Franjom, koji bi se trebao održati 3. rujna, razgovarati o njihovom mučeništvu”, izjavio je kardinal Ranjith. Dodao je kako još nije poznato tko stoji iza napada, ali i kako su poznati njegovi zahtjevi prema vladi Šri Lanke.

Na susretu bolesnika je sudjelovalo nekoliko tisuća vjernika. Među njima su bili i rođaci ubijenih katoličkih vjernika. Samantha Fernando je izjavila kako su ubijeni u kršćanskim crkvama dali svoje živote moleći da se zaustavi nasilje u Božje ime.  “Ubojstva vjernika predstavljaju mučeničku smrt, a ovih dana kršćani svjedoče vjerskom progonu diljem svijeta”, smatra Fernando.

Katolici u toj zemlji traže nepristrano povjerenstvo, koje će biti sastavljeno od svih stranaka koje istražuju napade, ali vlada još nije odgovorila na njihov zahtjev.

Uskršnji napad na crkvu sv. Ante i nekoliko hotela na Šri Lanci, odnio je 259 života. Istragu zločina, za koji su optužene domaće islamističke snage, moguće povezane s ISIL-om, od početka prate kontroverze.

Naime, u javnost su procurile informacije kako su šrilankanske vlasti ignorirale informacije o mogućem terorističkom djelovanju koje su im prije napada ustupile indijske obavještajne službe. Slučaj je rezultirao s uhićenjem nekoliko visokih vladinih dužnosnika.

Kardinal Malcolm Ranjith, nadbiskup Colomba, izjavio je krajem srpnja kako se neće sastati s kandidatima za predsjedničke izbore dok se ne objave rezultati istrage o terorističkim napadima koji su prošlog Uskrsa odnijeli stotine života.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net