Godinu i pol nakon uskršnjih bombaških napada u Šri Lanki u kojima je ubijeno 269 osoba, petero od sedam osumnjičenika uhićenih zbog povezanosti s napadima pušteno je na slobodu.

Iz vlade su poručili kako su osumnjičenici pušteni zbog manjka dokaza, no nadbiskup Colomba, kardinal Malcolm Ranjith, kazao je kako se boji da je pravi razlog ovakve odluke korupcija i manjkavost istrage.

“Tužno je i žalosno da su pušteni na slobodu oni koji su navodno uključeni u napade”, rekao je Ranjith na konferenciji za novinare održanoj prošle subote, prema pisanju UCA Newsa.

“Oni kojima je nanesena fizička i mentalna nepravda čekaju pravdo, ali nažalost istraga ne ide onako kako bi trebala ići”, dodao je kardinal.

Podsjetimo, 21. travnja prošle godine, na sam Uskrs, izvršeno je šest terorističkih napada: dva u katoličkim crkvama, jedan u evangeličkoj crkvi, te tri u hotelima u glavnome gradu Colombu. Odgovornost za napade preuzela je tzv. Islamska država.

Vezano za puštene osumnjičenike, kardinal Ranjith tvrdi da je najsumnjivije oslobađanje Riyaja Bathiudeena, brata političkog čelnika jedne parlamentarne stranke u zemlji. Prema pisanju UCA Newsa, policija je u rujnu rekla novinarima kako se Bathiudeen sastao s jednim od bombaša samoubojica koji su izvršili napad, te da je bio optužen i za druga djela suradnje s napadačima.

Lokalni mediji špekuliraju da bi puštanje Bathiudeena na slobodu moglo biti povezano sa željom predsjednika Gotabaye Rajapakse za dobivanjem potpore za ustavne promjene koje bi mu dale “ogromne ovlasti”.

Rodbina i prijatelji žrtava okupili su se 4. listopada ispred crkve svetog Sebastijana kako bi prosvjedovali protiv puštanja osumnjičenih za bombaške napade, upozorivši da niti jedan od petorice oslobođenih nije bio niti jednom izveden pred sud.

O svemu se oglasio i prozvani predsjednik Gotabaya Rajapaksa koji je na Facebooku objavio kako je nacionalna sigurnost glavni prioritet njegove vlade, te kako nije bilo dogovora sa zastupnikom Bathiudeenom po pitanju oslobođenja njegovog brata.

Podsjetimo, vladino povjerenstvo koje istražuje uskršnje atentate prošlog je mjeseca zabranilo trojici katoličkih biskupa komentirati njegov rad, nakon što su oni negirali tvrdnje povjerenstva da je kardinal Ranjith bio upozoren da bi na Uskrs 2019. moglo doći do atentata.