Nadbiskup Port-au-Princea zahtijeva da se na slobodu pusti desetero katolika koji su u nedjelju oteti i za koje se traži otkupnina od milijun dolara, javlja CNA. „Zahtijevamo sigurnost i mir za sve misionare i sve ljude. Zahtijevamo trenutno i bezuvjetno puštanje naše zatočene braće i sestara“, izjavio je nadbiskup Max Mesidor.

Vatican News je 12. travnja izvijestio da je na Haitiju jedna razbojnička skupina otela deset vjernika: petoricu svećenika, dvije redovnice i troje laika. Dvoje otetih, jedan svećenik i jedna redovnica, francuski su državljani. Haitijska biskupska konferencija priopćila je da otmičari traže otkupninu od milijun američkih dolara.

Kako je objavio jedan mjesni list, deset vjernika otela je zloglasna banda “400 Mawozo”. Otmica se dogodila manje od dva tjedna nakon što su naoružani razbojnici oteli trojicu protestanata i njihova pastora. Generalni tajnik Haitijske biskupske konferencije Gilbert Peltrop pozvao je državu na borbu protiv takvih događanja.

Haiti ima oko 10 milijuna stanovnika, od kojih 70 posto živi ispod granice siromaštva. Jedna je od najsiromašnijih država na kontinentu te ima velikih problema s iseljavanjem stanovništva.

Proteklih mjeseci Crkva i haitijski biskupi upozoravaju na teško stanje, a papa Franjo uputio im je riječi ohrabrenja tijekom uskrsnog Angelusa.

Nadbiskupija Port-au-Prince prije nekoliko je dana u priopćenju upozorila na činjenicu kako je nasilje bandi doseglo “bespresedanske” razine u zemlji.

“Već neko vrijeme svjedočimo padu u pakao haićanskoga društva”, stoji u priopćenju. “Vlast, koja ne čini ništa kako bi riješila ovu krizu, također nije izuzeta od sumnje”, dodaje se, “za samozadovoljstvo i suučesništvo”.