Nakon što su, kako smo pisali, u nedjelju na Hatiju oteta petorica svećenika, dvije redovnice i tri laika, postalo je poznato i tko stoji iza otmice.

Žrtve otmice u trenutku napada nalazile su se u Croix-des-Bouquetsu, predgrađu glavnoga grada Haitija Port-au-Princea, a prema pisanju lokalnih medija, odgovornost za otmicu preuzela je banda “400 Mawozo”, koja traži milijun dolara otkupnine.

Dvoje otetih, jedan svećenik i jedna redovnica, francuski su državljani.

Crkveni dužnosnici Haitija osudili su otmice i pozvali na djelovanje protiv počinitelja, piše CNA.

Biskup Pierre-André Dumas, potpredsjednik Episkopalne konferencija Haitija i biskup Anse-à-Veaua et Miragoâne, rekao je agenciji AFP kako “Crkva moli i u solidarnosti stoji uza sve žrtve ovoga gnusnog čina”.

“Ovo je previše”, rekao je. “Došlo je vrijeme da ovi neljudski čini prestanu”.

Nadbiskupija Port-au-Princea u priopćenju je upozorila na činjenicu kako je nasilje bandi doseglo “bespresedanske” razine u zemlji.

“Već neko vrijeme, svjedočimo padu u pakao haićanskoga društva”, stoji u priopćenju. “Vlast, koja ne čini ništa kako bi riješila ovu krizu, također nije izuzeta od sumnje”, dodaje se, “za samozadovoljstvo i suučesništvo”.

Brojka otmica na Haitiju u zadnje je vrijeme porasla, a diljem zemlje izbili su prosvjedi protiv nasilja koje je preplavilo Haiti.

Podsjetimo, Haiti se nalazi u teškoj ekonomskoj, političkoj i društvenoj krizi. Tijekom posljednjih petnaest godina uragani, potresi i epidemije doveli su do nestabilnosti u zemlji. Vrlo teške posljedice ostale su nakon potresa 12. siječnja 2010., čija je magnituda iznosila 7 prema Richteru.

To je prema nekim izvješćima uzrokovalo smrt 200 tisuća, a prema drugima i oko pola milijuna osoba. U posljednje vrijeme sve su češće otmice i drugi zločini.

Haiti ima oko 10 milijuna stanovnika od kojih 70 posto živi ispod granice siromaštva. Jedna je od je od najsiromašnijih država na kontinentu te ima velikih problema s iseljavanjem stanovništva.

Proteklih mjeseci Crkva i biskupi Haitija upozoravaju na teško stanje, a papa Franjo uputio im je riječi ohrabrenja tijekom uskrsnog Angelusa.