Nadbiskup Łódźa Gregorz Ryś, koji je nedavno primljen u kardinalski zbor, kritizirao je protivnike pape Franje u Poljskoj zbog nepoštenog odnosa prema Svetom Ocu.

„Ponašamo se nepravedno, nepravedno prema Papi, jer se protivljenje njemu uvijek odnosi samo na jednu ili dvije rečenice izvučene iz konteksta“, rekao je kardinal Ryś 10. listopada u intervjuu američkom isusovačkom časopisu America.

Kardinal Ryś kaže da često upita kritičare pape Franje jesu li čitali Papine dokumente i slušali njegove govore. Njegov govor u Marseilleu nije zabilježen u poljskim medijima, dok marginalna rečenica upućena ruskim mladima jest. „Nepošteno je kako se odnosimo prema Papi u našim diskusijama u Poljskoj“, kazao je.

Ryś ističe kako ne može razumjeti takav pristup, posebice s obzirom na pokušaj suprotstavljanja Franje s njegovim prethodnicima, Ivanom Pavlom II. i Benediktom XVI.. Novi poljski kardinal, s druge strane, vidi postojano produbljivanje u nizu papa. To smatra lancem kontinuiteta, a ne proturječjem.

U tom je smislu citirao čikaškog kardinala Blaisea Cupicha koji je nedavno gostujući u njegovoj biskupiji rekao: „Ivan Pavao II. je govorio što bismo trebali učiniti, Benedikt zašto bismo to trebali učiniti, a Franjo govori da to jednostavno trebamo učiniti.“

U Poljskoj postoji rastuća podjela u društvu, rekao je mons. Ryś, ističući kako nikada nije mogao zamisliti trenutnu situaciju. Kad je prije šest godina došao u Łódź, nastojao je i uspio organizirati formate dijaloga s ljudima različitog političkog spektra, uz uvjet da su otvoreni za dobar dijalog. On se nada da će tako nešto opet biti moguće.