Australske vlasti danas su objavile da istražuju pismo koje kruži na društvenim mrežama kako bi se utvrdilo je li ga napisao kardinal George Pell, te ima li elemenata kršenja zatvorskih pravila.

Riječ je o dvije ručno ispisane stranice datirane na 1. kolovoza koje je na Twitteru objavila grupa naziva Cardinal George Pell Supporters (Podupiratelji kardinala Pella).

Prema zatvorskim pravilima zatvorenicima je zabranjeno objavljivati sadržaje na društvenim mrežama, koristiti internet ili tražiti od treće strane da objavi nešto umjesto njih.

Catholic News Agency koji je prenio dijelove pisma, objavio je kako je od izvora bliskih samom Pellu dobio potvrdu da je australski kardinal autor pisma.

Kardinal je, navodno, napisao kako utjehu u zatvoru pronalazi sjedinjujući svoju patnju s Kristovom, te kritizirao radni dokument Amazonske sinode, Instrumentum Laboris, istaknuvši kako Crkva ne smije dopustiti konfuziju po pitanju nauka koja bi naštetila Apostolskoj tradiciji.

Vlasti će “detaljno istražiti ovu aktivnost na društvenim mrežama”, izjavila je glasnogovornica Ministarstva pravosuđa savezne države Victoria. “Ako se utvrdi da je bilo koji zatvorenik kršio pravila, bit će suočen s disciplinskom mjerom”, poručila je.

Podsjetimo, Pell je u ožujku ove godine osuđen na šestogodišnju zatvorsku kaznu zbog spolnog zlostavljanja maloljetnika, koje se navodno dogodilo 1996. u katedrali u Melbourneu.

Australski kardinal je u lipnju ponovno izašao pred sud u okviru žalbenog postupka u kojem je njegova obrana zatražila da se Pella oslobodi od svih optužbi, ili da se suđenje ponovi, a još je nepoznato kada će suci žalbenog postupka izreći svoju odluku.

Ivo Džeba | Bitno.net