Kardinal Reinhard Marx jučer se osobno ispričao žrtvama zlostavljanja, nakon što je prošlog tjedna izašlo izvješće koje je utvrdilo propuste u vođenju njihovih slučajeva u nadbiskupiji München i Freising, prenosi CNA Deutsch.

Govoreći na konferencije za medije održanoj u Münchenu, 68-godišnji kardinal kazao je da “nema opravdanja” za način na koji su žrtve tretirane.

“Osobno sam prozvan u ovom izvješću i spreman sam preuzeti odgovornost. Prošle godine sam pisao papi Franji, a govorio sam to i drugdje, da je za mene najveća krivica zanemariti žrtve. Za to nema opravdanja”, rekao je njemački kardinal.

“Nije bilo prave brige za njihovu sudbinu, njihovu patnju. Po mom mišljenju do toga je došlo i zbog problema u sustavu, ali istovremeno snosim moralnu odgovornost kao nadbiskup.”

“Stoga se, prije svega, još jednom ispričavam osobno i u ime nadbiskupije vama kao žrtvama zbog onoga što ste propatili u crkvenom djelokrugu”, nastavio je Marx.

“Ispričavam se i vjernicima ove nadbiskupije koji sumnjaju u Crkvu, koji više ne mogu imati povjerenja u odgovorne i čija je vjera uzdrmana”, dodao je.

Podsjetimo, münchenski nadbiskup u lipnju je prošle godine ponudio ostavku papi Franji zbog osjećaja odgovornosti “za katastrofu seksualnog zlostavljanja među klerom proteklih desetljeća”. Sveti Otac nije prihvatio njegovu ostavku. U travnju prošle godine Marx je odbio primiti odlikovanje iz ruku njemačkog predsjednika nakon što su neke od žrtava zlostavljanja kritizirale njegovu ulogu u pojedinim istragama.

Govoreći na jučerašnjoj konferenciji münchenski nadbiskup je kazao da prema svojem moralnom uvjerenju i shvaćanju svoje nadbiskupske službe snosi odgovornost za ono što se događalo u nadbiskupiji.

“Mislio sam vrlo ozbiljno kada sam prošle godine podnio ostavku. Papa Franjo je odlučio drukčije i zamolio me da odgovorno nastavim sa svojom službom. Spreman sam nastaviti sa svojom službom ako će to pomoći u narednim koracima koje treba poduzeti za pouzdanije preispitivanje, još veću brigu za žrtve, te za reformu Crkve”, rekao je Marx.

“Ako steknem dojam da sam više odmažem nego što pomažem zatražit ću razgovor s odgovarajućim savjetodavnim tijelima i staviti se na raspolaganje za kritičko preispitivanje. U sinodalnoj Crkvi više neću sam donositi odluke”, kazao je münchenski nadbiskup.