Kardinal Reinhard Marx, 67-godišnji nadbiskup Münchena i Freisinga, ponudio je ostavku papi Franji. Inače, kardinal je do prošle godine bio predsjednik Njemačke biskupske konferencije i nalazio se na čelu vatikanskog Vijeća za ekonomiju.

CNA piše kako je nadbiskupija danas objavila kardinalovo pismo Papi te osobnu izjavu koji su napisani na njemačkom, engleskom i talijanskom jeziku.

“Crkva u Njemačkoj bez sumnje prolazi kroz krizu. Naravno, mnogi su razlozi toj situaciji – ne samo u Njemačkoj, nego i cijelom svijetu – i vjerujem da nije potrebno detaljno ih navoditi ovdje.”

“No, ova je kriza također izazvana i našim vlastitim neuspjesima, za koje smo sami krivi. To mi je postajalo sve jasnije i jasnije dok sam razmatrao o čitavoj Katoličkoj Crkvi, ne samo sada nego i prošlih desetljeća.”

“Moj dojam je da se nalazimo u ‘slijepoj ulici’ koja, i to je moja pashalna nada, ima potencijal postati ‘točka zaokreta'”, napisao je Marx, dodavši: “U biti, moram podijeliti odgovornost za katastrofu seksualnog zlostavljanja među klerom proteklih desetljeća.”

Papa je kardinala izvijestio kako njegova osobna izjava može biti objavljena te da treba nastaviti svoju biskupsku službu sve dok se ne donese konačna odluka o njegovoj ostavci.

Marx, inače član Vijeća kardinala – uskog kruga savjetnika pape Franje, je istaknuo kako su mu istrage i izvješća o zlostavljanjima kroz proteklih 10 godina redovito pokazivala da uz “mnoge osobne neuspjehe i administrativne pogreške postoji i institucionalni ili ‘sistemski’ neuspjeh”.

“Nedavne rasprave pokazale su mi da neki članovi Crkve odbijaju povjerovati kako postoji zajednička odgovornost za to, kao i da Crkva kao institucija snosi krivnju za ono što se dogodilo, zbog čega odbijaju razgovor o reformama i obnovi u kontekstu krize seksualnog zlostavljanja”, poručio je u pismu Papi.

“Ja imam drugačije mišljenje. Oba aspekta moraju se razmotriti: pogreške za koje smo osobno odgovorni i institucionalni neuspjesi koji zahtijevaju promjene i reformu Crkve.”

Dodao je i kako se “točka zaokreta iz te krize”, prema njegovom mišljenju, “može dosegnuti jedino kroz ‘Sinodalni put’, koji zapravo omogućuje ‘razlučivanje duhova’, kako ste više puta naglasili i ponovili u pismu Crkvi u Njemačkoj”.

Podsjetimo, “Sinodalni put” pokrenut je kako bi se odredio smjer Crkve u Njemačkoj nakon potresnog izvješća o seksualnim zlostavljanjima.

No proces, koji ima četiri centralne teme – učenje Crkve o seksualnom moralu, uloga žene u crkvenim službama, svećenički život i disciplina (celibat) te razdvajanje moći u upravljanju Crkvom (klerikalizam) – više je puta kritiziran od nekih njemačkih biskupa, ali i iz samog Vatikana. Svoje primjedbe uputio je i papa Franjo.

Inače, dodajmo i kako je u travnju kardinal Marx odbio državno odlikovanje nakon optužbi da je loše vodio istrage seksualnih zlostavljanja.

Nadbiskup Münchena i Freisinga nije prvi njemački prelat koji je dao ostavku zbog skandala sa seksualnim zlostavljanjem.

Nedavno je to učinio nadbiskup Hamburga Stefan Heße, poručivši: “Nikada nisam sudjelovao u zataškavanju. Ipak, spreman sam snositi svoj dio odgovornosti za neuspjehe sustava.”

Dodajmo kako je krajem svibnja iz Vatikana stigla vijest kako je Papa poslao apostolske vizitatore u Kölnsku nadbiskupiju da ispitaju “moguće propuste” koje je počinio tamošnji nadbiskup Rainer Maria Woelki.

Vizitatori će također istražiti moguće pogreške koje su počinili već spomenuti hamburški nadbiskup Stefan Heße, koji je od 2012. do 2015. bio generalni vikar u Kölnskoj nadbiskupij, te pomoćni biskupi Dominikus Schwaderlapp i Ansgar Puff.