Nakon što je američki predsjednik Donald Trump prošlog tjedna objavio ime svojega kandidata za Vrhovni sud, koji bi trebao zamijeniti liberalnog Anthonyja Kennedyja, nadbiskup New Yorka i predsjednik Vijeća za pro-life aktivnosti Američke biskupske konferencije, kardinal Timothy Dolan, pozvao je vjernike diljem SAD-a na molitvenu kampanju.

Nakana molitvene kampanje je da „promjena u Vrhovnom sudu dovede zemlju bliže danu kada će svako ljudsko biće biti zaštićeno zakonom, a njegov dolazak na život dobrodošao“, napisao je Dolan u svojoj službenoj izjavi.

Kardinala je na pokretanje kampanje posebno potaknula činjenica da su odmah po najavi odlaska u mirovinu suca Vrhovnog suda Anthonyja Kennedyja, skupine koje se zalažu za pobačaj zatražile od Senata da odbije svakog kandidata koji ne bude htio podržati Roe protiv Wade.

“Dok Američka biskupska konferencija ne podržava niti se protivi potvrđivanju bilo kojeg predsjednikova kandidata”, rekao je Dolan, “možemo i hoćemo izraziti ozbiljnu zabrinutost u pogledu procesa potvrđivanja koji je uvelike iskrivljen naporima kako bi se sudski kandidati podvrgnuli lakmus testu podrške za Roe protiv Wade.”

Devetnica za zakonsku zaštitu ljudskog života, na koju je nadbiskup New Yorka pozvao sve ljude dobre volje, obuhvaćat će petke u razdoblju od 3. kolovoza do 28. rujna.

Materijali za devetnicu sadrže molitve, poziv na post, te edukacijske materijale koji su dostupni online.

“Neka naša Gospa od Guadalupe zagovara za iscjeljenje našeg naroda i naših ljudi od desetljeća dostupnosti pobačaja na zahtjev”, zaključio je Dolan.

Podsjetimo, Roe protiv Wade je sudski proces pred američkim Vrhovnim sudom nakon kojeg je u SAD-u legaliziran pobačaj iz bilo kojeg razloga do vremena trudnoće kada fetus može preživjeti bez majke. Odlukom donesenom tim procesom je u Sjedinjenim Američkim Državama od 1973. do danas dopušteno legalno ubojstvo oko 60 milijuna djece.

Ivo Džeba | Bitno.net