Američki predsjednik Donald Trump objavio je u utorak ime svojega kandidata za Vrhovni sud, onoga koji bi trebao zamijeniti liberalnog Anthonyja Kennedyja i tako povećati nazočnost konzervativnih sudaca u toj instituciji, što bi moglo, u boljem scenariju, rezultirati čak i odbacivanjem odluke Roe vs. Wade koja je legalizirala pobačaj.

On se zove Brett Kavanaugh, član je Republikanske stranke i sudac iz Washingtona. Nekadašnji savjetnik predsjednika Georgea W. Busha, katolik kojega je Trump opisao kao “vrhunskog pravnika koji će znati staviti u stranu svoja stajališta kako bi štitio zakon i ustav”.

Kavanaughova nominacija izazvala je, čini se, podijeljene reakcije unutar američkih pro-life organizacija, koji u imenovanju novoga vrhovnog suca vide šansu za ukidanje Roe vs. Wade. O podijeljenim reakcijama piše Life Site News, vodeći američki pro-life portal. On navodi kako su pozitivno na nominaciju Kavanaugha reagirali Nacionalni odbor za pravo na život i Lista Susan B. Anthony.

S druge strane, Lila Rose, čelnica Live Action (s kojom naš ekskluzivni razgovor možete pročitati OVDJE), bila je, piše LSN, “jako suzdržana” i “ohrabrila suca da podrži pravo na život”.

Kao što smo već pisali, pojedini američki mediji navodili su uoči objave kandidature da nekim pro-life organizacijama Kavanaugh nije najprihvatljivije rješenje za Vrhovni sud. Razlog tome su neke njegove odluke u kojima je presudio u korist pro-life stajališta, ali je, tvrdi LSN, u svojim presudama bio otvoren prema suprotstavljenim mišljenjima i nije zauzeo jasan etički stav o pobačaju.

Kritičari mu prigovaraju kako je u vrijeme izbora za suca u saveznom distriktu Washington, kada je bio ispitivan o svojim stajalištima, rekao kako će vjerno slijediti i sprovoditi odluku Roe vs. Wade. Drugi, međutim, ističu u njegovu obranu kako je to bilo ispitivanje za okružnog suca, gdje će njegove nadležnosti biti potpuno drugačije nego kada postane vrhovni sudac.

Life Site News navodi i mišljenja nekih konzervativnih komentatora koji pišu kako Kavanaughu treba dati šansu, ali da u ispitivanju pred članovima Kongresa koje treba proći kao kandidat za Vrhovni sud mora jasno i precizno odgovoriti na pitanja o tome kakvo stajalište ima o Roe vs. Wade.

O povijesnoj prigodi da SAD odbace Roe vs. Wade više možete pročitati OVDJE.

Goran Andrijanić | Bitno.net