Američku javnost iznenadila je vijest da je upravo završilo snimanje filma „Roe protiv Wade: Neispričana priča“ u kojem glume poznati glumci kao što su: Jon Voight (Mission Impossible), Stacey Dash (Clueless) i Robert Davi (Goonies). Izvršni producent filma je nećak Martina Luthera Kinga mlađeg i poznati američki pro-life aktivist Alveda King.

Film donosi nepoznate detalje iz procesa koji se pred američkim Vrhovnim sudom vodio 1973. godine, a nakon kojega je u Americi legaliziran pobačaj, odnosno on se može učiniti iz bilo kojega razloga do razdoblja trudnoće kada dijete može preživjeti bez majke, najčešće do sedmog mjeseca trudnoće. Ovaj sudski proces smatra se jednim od najkontroverznijih u povijesti američkog sudstva.

Jane Roe (pravim imenom Norma L. McCorvey) su prijateljice savjetovale da pred sudom izjavi kako je silovana kako bi mogla prekinuti trudnoću. Međutim sud joj to nije dozvolio jer nije bilo policijskog očevida koje dokazuje silovanje. Djevojka se nakon toga obratila dvjema odvjetnicama koje su od suda zahtijevale odobrenje za pobačaj. Slučaj je naposljetku završio na Vrhovnom sudu koji je Normi L. McCorvey 22. siječnja 1973. godine dozvolio pobačaj.

Srećom, djevojka se predomislila i rodila je dijete, ali je zakon do danas ostao na snazi. Kasnije se doznalo da je Norma bila u lezbijskog vezi, ali se 1994. godine obratila, postala katolkinja i uključila se u pro-life pokret. U međuvremenu je izjavila kako za vrijeme sudskog procesa od strane svojih odvjetnica nije bila dovoljno informirana o pojedinostima postupka i kako nije znala što zapravo predstavlja pobačaj. Također je izjavila kako nikada ne bi sudjelovala u sudskom procesu da je znala punu istinu.

Norma L. McCorvey (Foto: Wikipedia)

Američki pro-life aktivisti još se uvijek neumorno zalažu za ukidanje ove sudske presude tvrdeći da nove znanstvene spoznaje daju novo svjetlo na obrazloženje presude. Na godišnjicu presude ispred Vrhovnog suda u Washingtonu organiziraju miroljubivi hod koji okuplja i do pola milijuna ljudi.

Snimanje filma započelo je 15. lipnja, a završilo 15. srpnja. Međutim, produkcija filma se dugo odvijala u tajnosti, jer su se producenti plašili reakcija javnosti. Nažalost, vrijeme je pokazalo kako su bili u pravu jer američki mediji pišu kako je nekoliko članova filmske ekipe odustalo od projekta kada su saznali da film ima pro-life poruku.

Koredatelj filma Nick Loeb je za Hollywood Reporter prepričao iskustvo kada mu je na setu prišla jedna žena i upitala ga je li on redatelj filma. Odgovorio je potvrdno, a žena je opsovala, bacila slušalice s glave i napustila posao. Američki mediji također navode kako je filmskoj ekipi bilo zabranjeno snimanje na nekoliko lokacija u Louisiani. Više o filmu, koji bi u američkim kinima trebao biti prikazan ove jeseni, možete pronaći na Facebook stranici.

Sve ovo dolazi u trenutku kada u Sjedinjenim Državama izbor novoga vrhovnog suca otvara mogućnost za ukidanje odluke Roe protiv Wade.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net