Pisma je najprije objavio njemački dnevni list Bild, a kasnije ih je proslijedio američkom New York Timesu, donosi Catholic Herald. Iz sadržaja tih pisama može se iščitati kako je bivši papa ukorio kardinala koji je kritizirao njegovu odluku o ostavci i uzimanju titule papa emeritus. Benedikt XVI. piše kako “može razumjeti duboku bol koju je izazvala njegova ostavka”. Međutim, ljutnja na njegovu odluku, objašnjava, osim što umanjuje njegov pontifikat, može se dovesti u vezu s tugom zbog današnje situacije u Crkvi.

New York Times piše kako je papa emeritus pisma poslao kardinalu Walteru Brandmülleru, jednome od četiriju njemačkih tzv. kardinala ‘dubie’, koji je svojevremeno u razgovoru za Frankfurter Allgemeine Zeitung kritizirao Benediktovu ostavku. „U povijesti Crkve ne postoji pojam pape emeritusa. Činjenica da se pojavio papa koji je promijenio dvije tisuće godina staru tradiciju nije iznenadila samo nas kardinale“, izjavio je kardinal.

U svojem prvom pismu, koje je sastavio 9. studenog 2017. godine, papa emeritus je napisao: „Eminencijo, izjavili ste kako se s papom emeritusom pojavio pojam koji nije postojao u cijeloj povijesti Crkve. Kao što vam je poznato, postojali su rijetki pape koji su se također odrekli svoje službe. Što su oni poslije toga bili? Pape emeritusi? Ili što drugo?“ napisao bivši papa.

Pozvao se na slučaj pape Pija XII. koji je pripremio ostavku u slučaju uhićenja od strane nacista. „Kao što znate, Pio XII. je pripremio deklaraciju u kojoj stoji da od trenutka uhićenja više neće biti papa, nego kardinal. U mojem slučaju nije bilo razumno tražiti povratak na poziciju kardinala. Tada bih bio stalno izložen medijima jer bi ljudi u meni stalno vidjeli nekadašnjeg papu“, napisao je.

Benedikt je rekao kako je naslov papa emeritus odabrao upravo kako bi svima poručio da on više nije u službi Petrova nasljednika. „Uzimajući taj naslov htio sam stvoriti situaciju u kojoj neću apsolutno uvijek biti dostupan medijima, ali i dati im do znanja kako postoji samo jedan papa. Ako znate bolji način i sigurni ste da je moja odluka doista za osudu, slobodno mi recite“, dodao je.

U drugom pismu je njemačkom kardinalu poručio kako se postupno stvara nova agitacija, koja bi mogla potaknuti knjige kao što je bila “Abdikacija“, u kojoj autor Fabrizio Grasso predviđa situaciju u kojoj bi višestruki pape emeritusi mogli oslabiti papinsku vlast.

„Sve me to ispunjava zabrinutošću. Upravo zbog toga me je uznemirio kraj vašeg intervjua jer bi takve izjave u konačnici mogle promicati slično raspoloženje“, napisao je papa emeritus. Na kraju pisma kardinalu je poručio: „Molite se, kao što ste učinili pri kraju svojega pisma, kako bi Gospodin pohitao pomoći svojoj Crkvi.“

Rašeljka Zemunović | Bitno.net