REAKCIJA NA PRONAĐENO TIJELO BISKUPA BALA

Kamerunski biskupi: Pod dojmom smo da naše svećenike progone ‘nepoznate đavolske sile’

Biskupi su također pozvali na hitno i korjenito obraćenje ubojica biskupa Bala

kamerunski biskupi o ubojstvu biskupa bala

Biskup Jean Marie Benoît Bala/Foto: screenshot via Crux

Nakon što je 2. lipnja u rijeci Sanagi pronađeno tijelo kamerunskog biskupa Jeana Marie Benoîta Bala napravljena je autopsija koja je pokazala kako se ne radi o samoubojstvu, kako se do tada mislilo, već o možebitnom ubojstvu.

Kako smo već pisali na portalu, u biskupovu automobilu parkiranom pokraj obale pronađena je poruka s natpisom “Ne tražite me, ja sam u vodi” što je pokrenulo nagađanja o tome da je Balla počinio samoubojstvo. Pojedine agencije su, međutim, izvijestile kako je policija od samog početka bila sumnjičava prema toj teoriji i kako je istraživala sumnjive okolnosti biskupove smrti.

Nakon što su sumnje policije potvrđene Kamerunska biskupska konferencija izašla je u javnost s oštrim priopćenjem.

Tekst nastavlja ispod oglasa

Naime, prema javljanju Radio Vatikana, kamerunski biskupi izjavili su kako biskup Bala “nije počinio samoubojstvo, nego je divljački ubijen”.

Kamerunska biskupska konferencija također je upozorila na žalosni popis osoba posvećenog života, među kojima su i brojni svećenici i biskupi, a koji su ubijeni pod nepoznatim okolnostima. Među njima je i umirovljeni nadbiskup Yves Plumey, ubijen 1991. godine.

“Pod dojmom smo da kamerunski kler progone ‘nepoznate đavolske sile’, napisali su biskupi, pozvavši na potpuno rasvjetljavanje okolnosti i motiva ubojstva biskupa Bala, zahtijevajući da se utvrdi identitet počinitelja te da ih se izvede pred lice pravde kako bi im se sudilo.

Biskupi su potaknuli državne vlasti da preuzmu plemenit zadatak zaštite ljudskoga života, a medije i sve koji koriste društvene mreže zamolili su da ne šire lažne vijesti i da poštuju dostojanstvo ljudi.

Na kraju su pozvali osobe odgovorne za ovo zlodjelo na hitno i korjenito obraćenje.

Tino Krvavica | Bitno.net


Podržite naš rad članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

Objavljeno: 18. lipnja 2017.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda vam se svidi