Na tijelu kamerunskog biskupa Jean-Marie Benoita Balle, koje je prošli tjedan izvađeno iz rijeke nakon čega su mediji tvrdili kako se ubio, policijski istražitelji pronašli su tragove mučenja što je dovelo do novog zaokreta u istrazi o njegovoj smrti, objavili su mediji.

Tijelo biskupa grada Bafie izvađeno je iz rijeke Sanage 2. lipnja, par dana nakon što je biskup nestao. U njegovu automobilu parkiranom pokraj obale pronađena je poruka s natpisom “Ne tražite me, ja sam u vodi” što je pokrenulo nagađanja o tome da je Balla počinio samoubojstvo. Pojedine agencije su, međutim, izvijestile kako je policija od samog početka bila sumnjičava prema toj teoriji i kako je istraživala sumnjive okolnosti biskupove smrti.

Sada su njihove sumnje potvrđene otkrićem istražitelja koji sada nagađaju kako je biskup bio mrtav prije nego je bačen u vodu. Autopsija je naime pokazala kako je biskupovo tijelo provelo u vodi tek četiri sata prije nego je nađeno. To se ne poklapa s činjenicom da je biskup nestao 31. svibnja, a tijelo je pronađeno dva dana kasnije. Također, u biskupovim plućima nema vode što znači da nije umro od davljenja.

Balla je za biskupa zaređen 2003. kada mu je sv. Ivan Pavao II. povjerio vodstvo nad dijecezom koja se prostire na oko 15 župa. Bio je popularan među vjernicima, ali i ljudima druge vjere zbog svoje posvećenosti siromašnima i potrebitima.

Kako piše The Catholic Herald, mjesni svećenik Remy Ngomo ispričao je kako je biskupa susreo krajem svibnja kada je ovaj izgledao “jako umorno” i bio očajan zbog neobjašnjene smrti rektora svog bogoslovnog sjemeništa koji je početkom svibnja pronađen mrtav u svojoj sobi. Sada pojedini komentari idu za tim kako bi mogla postojati povezanost između biskupove smrti i smrti rektora sjemeništa.

“Pozivam sve prijatelje Crkve da pokažu sabranost i mir i izbjegavaju nepotrebne osude i nagađanja koja koriste samo đavlu i njegovim saveznicima. Bog će nam pokazati svoje nakane i dati nam taj blagoslov kako bi vlasti mogle otkriti istinu o ovome strašnom događaju”, rekao je Ngomo.

Biskupi kamerunskog episkopata smrt su svoga brata opisali kao “katastrofu za Crkvu” i pozvali vlasti da razriješe čim prije okolnosti koje stoje iza njegove smrti.

Goran Andrijanić | Bitno.net