Papin posjet Sjevernoj Koreji mogao bi doprinijeti poboljšanju međukorejskih odnosa i nacionalnoj pomirbi te miru na Korejskom poluotoku, ističu katolički prelati u Južnoj Koreji.

Crkva u Južnoj Koreji nedavno je pokrenula molitveni pokret za Papin posjet Sjevernoj Koreji i okončanje pat-pozicije oko ujedinjenja dviju Koreja.

Bivši južnokorejski veleposlanik pri Svetoj Stolici, Lee Min-baek, 11. ožujka pohodio je susret Korejskog biskupskog odbora za pomirbu Korejaca, koja promiče mir i ujedinjenje Sjeverne i Južne Koreje.

Lee je ustanovio kako bi Papin posjet i diplomatski napori bili ključni za mir u sjeveroistočnoj Aziji.

“Ako bi Papina i vatikanska vanjska politika djelovala u skladu s ponovnim pokretanjem mirovnih procesa na Korejskom poluotoku, to bi bilo od značajne pomoći pri uspostavi mira u sjeveroistočnoj Aziji i na Korejskom poluotoku”, rekao je.

“Uistinu vjerujem da će Papin posjet Sjevernoj Koreji jednoga dana biti moguć”, rekao je kardinal Andrew Yeom Soo-jeong, nadbiskup Seoula.

Vlast treba mir postaviti kao svoj prioritet, a Crkva može odigrati ulogu “oruđa mira”, dodao je nadbiskup.

Komunistička i službeno ateistička Sjeverna Koreja broji stanovništvo od 24 milijuna ljudi. Njezin čelnik Kim Jong-un nasljednik je moćne diktatorske dinastije Kim koja Sjevernom Korejom vlada desetljećima. Iako njezin ustav prepoznaje pravo na slodobu vjeroispovijesti, u praksi su vjerske slobode u Sjevernoj Koreji nepostojeće.

Nijedan papa nikada nije posjetio Sjevernu Koreju, a zemlja ne održava diplomatske odnose s Vatikanom. Kim Jong-unov otac Kim Jong-il 2000. je godine pozvao sv. Ivana Pavla II. da posjeti njegovu zemlju, no pokojni Papa odgovorio bi da je za taj posjet potrebno “čudo”. Vatikan je tada priopćio kako bi Papin posjet bio moguć kada bi Sjeverna Koreja omogućila slobodu djelovanja svećenicima i Crkvi.

2018. godine, Kim Jong-un je – nakon povijesnog sastanka s južnokorejskim predsjednikom, katolikom Moonom Jae-inom – navodno izrazio želju za Papinim dolaskom u Sjevernu Koreju. Prigodom Moonova posjeta Vatikanu 18. listopada 2018., papa Franjo je, prenosi La Croix, rekao kako je otvoren za posjet Sjevernoj Koreji.

*Pročitajte više: Svjedočanstvo kršćanina iz Sjeverne Koreje: ‘Postoji domaća zadaća za koju bih htio da je nikada nisam napravio’