Tri žrtve, ožalošćene obitelji i prestrašena javnost epilog je islamističkog napada koji se u četvrtak odvio u crkvi Notre Dame u Nici.

Jedna od žrtava bila je 60-godišnja žena koja je u crkvu došla na molitvu. Napadač joj je nožem toliko duboko zarezao grlo da su mnogi inicijalni izvještaji govorili kako joj je odrubljena glava.

Druga žrtva je identificirana je kao Vincent Loqués, 55-godišnji sakristan i otac dvoje djece. Posljednjih deset godina radio je u župi gdje je pripremao sve potrebno za mise i sakramente te svako jutro dočekivao vjernike kad bi se crkva otvorila u 8:30, javlja Guardian.

Loqués je također napadnut nožem u crkvi.

Posljednja žrtva bila je Simone Barreto Silva, majka troje djece porijeklom iz Brazila. Silva je preminula u restoranu preko puta mjesta zločina, nakon što je s teškim ubodnim ranama uspjela pobjeći od napadača.

Prema medijskim izvještajima jedna od posljednjih stvari koje je rekla bila je: “Recite mojoj djeci da ih volim.”

Smrt 44-godišnje Brazilke izazvao je žestoke reakcije iz najveće južnoameričke zemlje.

Tako je predsjednik Jair Bolsonaro ubojstva nazvao činom “kršćanofobije”.

“Ona se tamo molila kad je ušetao taj tip koji mrzi kršćane. Kad govorimo o kršćanofobiji mislimo upravo na ove događaje… Moramo se boriti protiv toga, ali ne s cvijećem”, poručio je Bolsonaro.

Policija je navodnog napadača identificirala kao Brahima Aouissaouina, 21-godišnjeg državljanina Tunisa. Prema informacijama Brahim je u Europu stigao krajem rujna preko otoka Lampeduse gdje su ga talijanske vlasti smjestile u karantenu. Kasnije je pušten uz obvezu napuštanja talijanskog teritorija te je vjerojatno nekoliko dana prije napada došao u Francusku. Uhićen je nakon što je ranjen u okršaju s policijom.

Dodajmo i kako je policija jučer uhitila još dvije osobe, stare 47 i 35 godina, koje su navodno bile u kontaktu s napadačem, prenosi New York Times.

Mnogi su ovaj zločin usporedili s onim kada je ubijen otac Jacques Hamel, no neki smatraju kako je prijetnja za kršćane sada veća.

“Policija mi je jasno dala do znanja da kršćani mogu očekivati daljnje nemire. Mislim da je prijetnja koja visi nad našom zajednicom doista puno značajnija nego u vrijeme ubojstva oca Hamela”, istaknuo je otac Dider Marie, župnik u središnjoj Francuskoj, u razgovoru za Le Monde.