Danas ujutro muška je osoba uz uzvike “Allahu Akbar” usmrtila troje te ranila još nekoliko ljudi u i oko bazilike Notre Dame u Nici, gradu na jugu Francuske.

Jednoj od ubijenih osoba prerezan je grkljan (neki izvori tvrde da joj je glava odrubljena), a prema informacijama policija je tijekom uhićenja upucala muškarca osumnjičenog za zločine. Napadač je trenutno hospitaliziran.

Zločin je izazvao zgražanje diljem Francuske, a na ulice su ubrzo raspoređene “duge cijevi”.

Predsjednik Emmanuel Macron ubojstva je nazvao “islamističkim terorističkim napadom”, obećavši pritom “podršku cijele nacije katolicima u Francuskoj i drugdje”.

Francuski biskupi naložili su pak da se diljem zemlje oglase zvona za pokojne.

Predstavnik Francuskog vijeća za muslimansku vjeru oštro je osudio današnje napade te pozvao muslimane na solidarnost. “U znak žalosti i solidarnosti sa žrtvama i njihovim najmilijima, pozivam sve muslimane u Francuskoj da otkažu sve proslave praznika Mevluda”, poručio je predstavnik Vijeća za muslimansku vjeru. Mevlud je dan na koji muslimani slave rođendan proroka Muhameda, a obilježava se danas.

Mnogi ovaj zločin uspoređuju s onim kada je ubijen otac Jacques Hamel, no otac Dider Marie smatra kako je prijetnja za kršćane sada veća.

“Policija mi je jasno dala do znanja da kršćani mogu očekivati daljnje nemire. Mislim da je prijetnja koja visi nad našom zajednicom doista puno značajnija nego u vrijeme ubojstva oca Hamela”, istaknuo je svećenik u razgovoru za Le Monde.

Dodajmo kako od sutra u Francuskoj kreće karantena zbog pandemije koronavirusa, no javni vjerski obredi održat će se još u nedjelju.

“U homiliji ću se osvrnuti na zadnje blaženstvo: ‘Blago vama kad vas – zbog mene – pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas! Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima!'”, poručio je o. Marie koji djeluje kao župnik u mjestu Cellettes, u središtu Francuske.

Na kraju, Le Monde piše kako je kod napadača u Nici pronađen osobni dokument bez fotografije na ime Brahim A., 21-godišnjaka porijekom iz Tunisa. S obzirom na nedostatak fotografije policija još uvijek pokušava potvrditi da se doista radi o njegovom identitetu. Prema dokumentu, navodi francuski dnevnik, Brahim A. je u Europu stigao krajem rujna preko otoka Lampeduse gdje su ga talijanske vlasti smjestile u karantenu. Kasnije je pušten uz obvezu napuštanja talijanskog teritorija te je početkom listopada došao u Francusku.